Вода – це джерело життя і від якості цього джерела залежить наше здоров’я. Чиста, збагачена природними елементами вода, дає людині наснагу, тонізує, живить людський організм. І навпаки — брудна, перенасичена шкідливими речовинами вода, може стати причиною інфекційних захворювань (холери, черевного тифу, сальмонельозу, бруцельозу, лептоспірозу, гепатиту А) або отруєнь.
Якість питної води погіршується з кожним роком. Причинами цього є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Недосконалість систем централізованого очищення води і критичний знос водопровідних мереж посилюють ці проблеми.
Особливу увагу треба звернути на воду з громадських та приватних криниць, тому що не завжди джерельна, колодязна вода на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, танення снігу, ґрунтові та стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин, вбиральні, вигрібні ями.
З метою застереження та попередження поширення захворювань, пов’язаних із вживанням неякісної питної води, всім власникам та балансоутримувачам джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання, рекомендуємо:
- територія першого поясу зони санітарної охорони арт. свердловин водогонів в радіусі 30 метрів повинна бути огороджена, скошена від бур’янів, самосіву дерев. Використання даної території під городи населенню, сільськогосподарським підприємствам – забороняється;
- територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
- у радіусі 50 м від громадських колодязів та каптажів джерел, кюветів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів, гноївок, вигрібних ям, надвірних вбиралень, які можуть призвести до забруднення ґрунту та води;
- забороняється влаштовувати колодязі та каптажі джерел, бювети, у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях;
- проводити своєчасне очищення та дезінфекцію криниць та колодязів, утримувати їх у належному санітарно-технічному стані (забезпечити наявність глиняного замка навколо, глибиною 2 м та шириною 1 м, відмостки з кам’яним або цегляним мощенням у радіусі 2 м з нахилом 0,1 м, встановити огорожу у радіусі 2 м для обмеження доступу тварин та птахів, становити щільне накриття колодязів, з метою унеможливлення потрапляння атмосферних опадів, листя, гілок дерев та інших предметів);
- необхідно з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні й органічні добрива;
- щойно побудовані колодязі, бювети та каптажі джерел можна вводити в експлуатацію лише після їх обстеження та заповнення Санітарного паспорта;
- відповідно до вимог санітарного законодавства, проводити періодичний лабораторний контроль якості питної води (на водопроводах з підземними джерелами питного водопостачання – 1 раз на рік; колодязів бюветів, та каптажів джерел – один раз на сезон).
Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.