Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1098

Україна, отримавши статус кандидата на членство в ЄС, продовжує впроваджувати систему енергетичного маркування та встановлення вимог до екодизайну енергоспоживчих продуктів.

Енергоспоживчими є будь-які продукти, що споживають енергію під час їх використання (холодильник, пральна машина тощо), а їх екодизайном є інтеграція елементів чи функцій, що можуть впливати на навколишнє природне середовище з метою поліпшення екологічних характеристик продукту.

Екодизайн окреслює вимоги щодо енергоефективності та екологічності різних енергоспоживчих продуктів та означає інтеграцію екологічних аспектів у процес розроблення енергоспоживчої продукції з метою поліпшення екологічних характеристик такої продукції протягом всього її життєвого циклу.

Впровадження системи екодизайну в Україні дозволить збільшити кількість енергоефективних продуктів та не допустити введення в обіг тих товарів, які нераціонально споживають енергію та негативно впливають на навколишнє середовище.

У результаті введення в дію відповідних норм скоротиться споживання енергоресурсів та рівень викидів парникових газів в атмосферу, а також зросте кількість відповідних товарів українського виробництва на ринку ЄС.

Конкретні вимоги прописуватимуть для кожної окремої групи товарів, передбачається прийняття близько 30 спеціальних технічних регламентів за окремими видами продукції.

Так, в Україні заборонять продавати техніку, яка не відповідає вимогам екодизайну. Відповідно до екодизайну вимоги можуть встановлюватися до максимального споживання електрики телевізорами, максимальної потужності двигуна пилососа, мінімального індексу енергоефективності пральної машини чи норм споживання води посудомийною машиною.

Після прийняття нових норм, буде неможливо продати вроздріб товар, що не відповідає вимогам екодизайну. Водночас кожен регламент передбачає перехідний період, протягом якого можна реалізувати товар, який не відповідає вимогам екодизайну.

Впровадження системи екодизайну в Україні дозволить:

  • зменшити використання енергоресурсів при проєктуванні, виготовленні, використанні та утилізації енергоспоживчих продуктів;
  • збільшити кількість енергоефективних продуктів на ринку;
  • не допустити введення в обіг тих товарів, які нераціонально споживають енергію та негативно впливають на навколишнє середовище.

Вибираючи нову техніку, окрім дизайну, фірми виробника, габаритів і потужності, зверніть увагу на клас енергоспоживання. Окрім значної економії бюджету при оплаті рахунків за електрику, повсюдне поширення економічної техніки дозволить знизити витрати природних ресурсів, багато з яких є невідновних. Це дозволить покращити екологічну ситуацію, яка ускладняється рік від року.

сайт зроблено в adgrafics