Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1097

Всесвітня організація охорони здоров'я проголосила 5 травня Всесвітнім днем гігієни рук. Обидві п’ятірки у даті невипадкові: це символ п'яти пальців на кожній руці людини.

Цей день покликаний нагадати людям про вплив миття рук на здоров'я людини.

Руки – основний чинник передачі хвороботворних мікроорганізмів. На немитих руках знаходять збудників таких захворювань, як дизентерія, черевний тиф, холера. Через забруднені руки хвороботворні бактерії потрапляють на продукти харчування, воду, предмети домашнього вжитку, речі. Серед найбрудніших предметів – мобільний телефон, клавіатура комп'ютера, кнопки ліфта, дверні ручки, вимикачі.

Людству на цей час відомо безліч захворювань, які можна об'єднати в групу під назвою «Хвороби брудних рук».

Ось кілька із них:

  • Ентеробіоз (зараження гостриками). Це одна з найпоширеніших паразитарних інфекцій у світі, що проявляється розладами органів шлунково-кишкового тракту.
  • Жовтяниця (хвороба Боткіна, гепатит А). Це інфекційне захворювання, що вражає печінку. Механізм передачі вірусу – фекально-оральний, коли мікроорганізми в частках калу переходять від однієї людини до рота іншої людини через погану гігієну рук.
  • Дизентерія – інфекційне захворювання, що характеризується переважною поразкою товстого кишечника. Дизентерія передається так само фекально-оральним шляхом (харчовим чи водним). Симптоми: рідкі випорожнення, біль у животі, тенезми (болючі позиви на дефекацію), слабкість, нудота, блювання і т.д.
  • Сальмонельоз, стоматит та ще величезний перелік інших інфекційних захворювань, які є наслідком недостатньої гігієни рук.

Коли людина починає чхати або кашляти, вона часто прикривається долонею. Цією ж долонею вона хапається за ручку дверей або поручень у громадському транспорті, а потім і ви торкаєтеся за них. Бактерії залишаються на ваших руках. За день ви мимоволі торкаєтесь обличчя десятки, а то й сотні разів. За допомогою таких дотиків виникає ризик занести в організм інфекцію через слизові оболонки очей, рота, носа. 

Кожну людину з раннього віку навчають правил особистої гігієни. А саме: мити руки перед їжею, після неї, після контакту з домашніми та вуличними тваринами, після туалету, вулиці, громадського транспорту тощо. Ретельне миття рук з миючим засобом видаляє з поверхні рук до 90 % мікроорганізмів.

Миття рук обов’язково проводиться:

  • У всіх випадках, коли руки видимо забруднені.
  • Після приходу на роботу та по закінченню робочої зміни.
  • Перед вживанням їжі.
  • Після відвідування туалету.
  • Перед і після догляду за хворим.
  • Якщо ви сумніваєтесь у їх чистоті.

Під час миття рук необхідно дотримуватись наступних правил:

- змочити руки водою та нанести необхідну кількість мила, аби покрити ним всі поверхні рук, але не менше 1 мл;

- масажувати та мити руки долоня до долоні;

- потерти правою долонею по поверхні лівої руки з переплетеними пальцями й навпаки;

- потерти руки долоня об долоню з переплетеними пальцями;

- зчепити пальці та потерти їх;

- ретельно вимити великі пальці кожної руки;

- потерти долоні пальцями в круговому напрямі;

- змити мило під проточною водою;

- витерти руки паперовим рушником;

- закрити кран, використовуючи паперовий рушник.

Що робити, якщо руки брудні, але немає можливості помити їх із милом?

  • Помити руки просто водою. Це не дуже ефективно, але принаймні краще, ніж не мити зовсім. До речі, сама вода має бути теплою, +25-40 градусів. Холодна вода гірше справляється з бактеріями, а гаряча здатна висушити шкіру.
  • Очистити руки за допомогою вологих серветок, у тому числі з бактерицидним ефектом.
  • Скористайтеся антисептичним спиртовмісним засобом для рук. Техніка приблизно така сама, як і у випадку з милом і водою (терти руки потрібно доти, доки вони не стануть сухими.

Пам'ятайте, що чисті руки – запорука здоров'я! Щоб захистити себе та оточуючих, ми маємо зробити миття рук звичкою на все життя.

сайт зроблено в adgrafics