Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyiManden.) – багаторічний злісний бур'ян з родини селерових.

Стебло у борщівника Сосновського прямостояче, ребристе, з борозенками, висотою до 3 м, в діаметрі 3-5 см. Листя – черешкові, великі (довжиною до 50-60 см), трійчасті або перисто-роздільні, опушені, зверху зелені, знизу сіруваті.

Квітки – двостатеві біло-зелені, іноді навіть рожеві, зібрані у великі (до 40-50 см в діаметрі) 30-75 променеві зонтики. Вся рослина вкрита жорсткими волосками. Плоди обернено-яйцеподібні, продовгуваті до 10-12 мм довжиною та 8 мм завширшки. Одна рослина може дати від 15 до 20 тис. і більше насінин. Наявність на насінинах борщівника «крилець», підвищує їх летючість та сприяє активному розповсюдженню. Ще однією загрозливою особливістю борщівника є різноякісність насіння. Зазвичай в перший рік проростає від 20% до 70%; на другий – від 30% до 60% від не прослих в перший рік насінин. Деякі плоди борщівника можуть прорости лише через 5-6 років або навіть через 12-15 років. Коренева система – стрижнева, у верхній частині розгалужена, основна її маса розміщується в шарі ґрунту до 30 см(окремі корені проникають на глибину більш як 2 м).

Росте борщiвник Сосновського обабiч рiчок, дорiг, лiсiв та полiв, поступово перебираючись на поля та дачнi дiлянки. Рослина швидко освоює вільні території, віддає перевагу добре зволоженим ґрунтам. Добре витримує посуху, низькі температури та навіть до 30 днів затоплення. Це пов'язано з тим, що насіння борщівника містить ефіроолійні речовини й смоли, які потрапляючи із насінням на поверхню ґрунту, затримують проростання насіння інших видів рослин і цим забезпечують захист проростків борщівника.

Після контакту з рослиною, особливо в сонячні дні, на шкірі може з'явитися сильний опік 1-3 ступеню. Особлива небезпека полягає в тому, що доторк до рослини спочатку не викликає в людини ніяких неприємних відчуттів, а опіки з'являються на уражених ділянках тіла через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками! Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним улітку.

Борщівник є небезпечним видом, ставлення до нього повинно бути, як до карантинної рослини, необхідно регулярно вживати заходи для запобігання його поширенню. Систематичне скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів забезпечує знищення рослини, а також скошування уздовж берегів річок, узбіч доріг. Оскільки розмножується борщівник тільки за допомогою насіння, слід не допускати появи квітконосів, тому що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати. Якщо квітконоси вже утворилися, зрізані рослини необхідно спалювати та слідкувати, щоб від коренів не з'явилися нові бічні зонтики у прикореневій розетці. Добре допомагає в знешкодженні рослин на городі викопування товстих коренів. Викопують їх тільки в щільному одязі й в гумових рукавичках. При потраплянні соку на шкіру її треба промити водою з милом і виключити дію сонячних променів впродовж двох діб. Після чого можна обробити спиртовим розчином, прийняти протиалергійний засіб та нанести на уражену ділянку засіб від опіків "Пантенол".

сайт зроблено в adgrafics