Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1077

У зв’язку з потеплінням у лісі, уздовж доріг, ярів, чагарників пробудилися і почали своє полювання лісові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти, найбільш активні з квітня по жовтень.

Деякі з них можуть бути переносниками небезпечних захворювань людини. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

Кліщ – це дрібна членистонога комаха класу павукоподібних. Є величезна кількість видів кліщів, які мешкають у різних місцях.

Лісовий кліщ ховається у нижніх частинах чагарнику, у траві, любить вологі темні місця в листяному та сосновому лісі, густому підліску. Кліщі чатують сидячи на листі нижніх гілок кущів, на кінчиках травинок, на висоті до пів метра. На лапках лісового кліща є кігтики та присоски, що дозволяє йому надійно вчепитися у свою жертву. Кліщі надзвичайно живучі істоти, дорослий паразит може голодувати протягом двох років без жодної шкоди для себе. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Діставшись до зручного місця на шкірі (кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою) проколює її своїм хоботком, виділяючи при цьому слину, що містить знеболювальну речовину та особливий склеювальний фермент, який відразу ж твердне. Завдяки йому і крихітним зубчикам, спрямованим назад, кліщ надійно прикріплюється до шкіри та починає смоктати кров з підшкірних кровоносних судин. Тоді й відбувається зараження небезпечними захворюваннями (якщо кліщ інфікований). Самці присмоктуються на нетривалий час, щоб поповнити запас поживних речовин для свого організму. А от самка може смоктати кров до 10 днів. Сама вона при цьому розбухає до розміру пучки мізинця і набуває брудно-сірого кольору. Потім вона відкладає яйця в кількості 1,5-2,5 тисячі. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб.

Як уберегтися від кліщів? Рекомендації прості:

  • Збираючись до лісу, слід одягнути сорочку або гольф із довгими рукавами, а штани заправити в шкарпетки чи гольфи.
  • Покривайте голову головним убором — кепкою, панамкою, косинкою та закрийте шию.
  • Можна використовувати спеціальні засоби для відлякування кліщів, які продаються сьогодні в Україні.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч, саме там кліщів найбільше.
  • Одразу після повернення додому ретельно огляньте близьких, дітей і себе, найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. Ретельно обстежте своє тіло, особливо ділянки, покриті волоссям.
  • Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, навіть кілька днів.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні. На місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них:

  • кліщовий вірусний енцефаліт;
  • хвороба Лайма та інші.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі й млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Якщо вас атакував кліщ, необхідно звернутися до лікувально-профілактичної установи, де вам допоможуть його витягти та проконсультують щодо подальших дій.

Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста в лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Пам’ятайте алгоритм дій у разі укусу кліща:

  • не тиснути;
  • не виривати;
  • не заливати олією або спиртом;
  • звернутись у лікувальний заклад;
  • віднести кліща в лабораторію;
  • здати кров на антитіла;
  • за потреби пройти імунотерапію.

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, що уважне ставлення до свого здоров’я, дотримання рекомендованих правил – допоможе вам, зробить відпочинок на природі приємним та безпечним!

сайт зроблено в adgrafics