Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1073

Серед бактеріальних хвороб найбільшу небезпеку для плодових та декоративних культур становить бактеріоз винограду (хвороба Пірса) Xylella fastidiosa (Wells et al.), який уражує понад 360 видів деревних та трав'янистих рослин, що належать до 75 родин, серед них слива, персик, вишня, груша, дуб, бук, ясен, в’яз, платан, клен, вільха, горіх, лаванда та інші. Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями та живцями. Між рослинами бактерія переноситься численними видами комах, які живляться ксилемним соком.

Ситуація, яка склалася з хворобою Пірса в Європі призвела до прийняття жорстких фітосанітарних заходів в рамках Євросоюзу та по відношенню до інших країн-партнерів в міжнародній торгівлі. 

Експорт з України до країн ЄС рослин для посадки, що належать до родів або видів, перелічених у Додатку I Регламенту (ЄС) 2020/1201¹, буде можливий з виробничих ділянок, вільних від Xylella fastidiosa (Wells et al.), офіційно встановлених Держпродспоживслужбою, як Національною організацією захисту рослин України, згідно з Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок  виробництва», за умови попереднього письмового повідомлення про їх перелік та місцезнаходження в Україні. 

Суб’єктам господарювання, що планують експорт рослин для посадки до Європейського Союзу, які є у переліку Додатка І Регламенту ЄС, необхідно звернутися до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області для отримання роз’яснення та додаткової інформації до 05.05.2023.

сайт зроблено в adgrafics