Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1071

Період сучасного розвитку науково-технічного прогресу в суспільстві несе за собою ряд питань та недоліків, які здатні негативно впливати як на життя людей, так і тварин. На сьогодні розвиток та будівництво підприємств, установ, закладів, де надаються послуги, в яких пов’язана життєдіяльність людини, напряму взаємодіє із її фізичним, духовним та соціальним благополуччям.

Важливу роль відіграє імунологічна резистентність та стійкість імунітету до різних захворювань, що найчастіше передаються повітряно-крапельним, аліментарним, контактно-побутовим шляхами в умовах сучасного виробництва. А чи задумуємося ми про ризики, які впливають на наше здоров’я, перебуваючи в соціумі; чи обізнана кожна людина, щодо різних захворювань вірусної, бактеріальної чи грибкової етіології, якими здатна заразитися з легкістю, не знаючи елементарних правил гігієни, дотримання правил асептики та антисептики? Безперечно, ні! Не кожна людина обізнана у даних питаннях і не здатна попередити зараження тим чи іншим захворюванням! У такому випадку, відповідальність за безпеку фізичного благополуччя людей, несе не лише сама людина, але і підприємство, установа, що надають ряд послуг для замовника: виробничих, торгівельних, побутових, медичних, транспортних, соціально-культурних тощо. Їх власники мають забезпечувати, дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог та гарантувати безпеку життєдіяльності як працівників, так і клієнтів.

Одним із важливих аспектів є дотримання правил загальної профілактики захворювань, а саме: систематичні проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, правильна стерилізація інструментів, забезпечення засобами індивідуального захисту. Для цього підприємства, установи, заклади різних сфер управління повинні періодично контролювати забезпечення нормального санітарно-гігієнічного стану власних виробничих приміщень, робочих місць, продуктів харчування, питної води, кормів!

Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, контроль якості продукції, санітарно-гігієнічного стану підприємств різного галузево-функціональної діяльності: промислових, медичних, торгових, сільськогосподарських, будівельних, транспортних тощо, забезпечує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. До складу її структури входить Шепетівська районна державна лабораторія Держпродспоживслужби, що знаходиться за адресою: м. Шепетівка, вул. Промислова, 12. Установа має повністю оновлену матеріально-технічну базу, а придбане сучасне обладнання дає змогу швидко та якісно отримати результати дослідження. Одним із найважливіших аспектів є те, що лабораторія акредитована за вимогами міжнародного стандарту ДСТУ EN ISO / IEC 17025:2019 згідно європейських критеріїв, а це є гарантією її компетентності та достовірності результатів випробувань.

Установа державного типу надає вище перераховані види послуг, які стосуються безпечності харчових продуктів, питної води, різних видів кормів, контролю санітарно-гігієнічного стану приміщень, робочих місць. Відповідно до сфери акредитації проводить такі види випробувань: бактеріологічні, мікробіологічні, хіміко-токсикологічні, фізико-хімічні, мікологічні, мікроскопічні, біологічні, патоморфологічні, вірусологічні та імунологічні. Спеціалісти лабораторії систематично проводять планові виїзди за замовленням підприємств різних видів діяльності(супермаркетів, магазинів, кав’ярень, перукарень, приватних медичних клінік, торгових прилавків, транспортних засобів, молочно-товарних ферм тощо) для бактеріологічного контролю проведення якості дезінфекції. Результати лабораторних досліджень оформляємо у вигляді експертизи та надаємо замовнику разом із актом виконаних робіт. Відбираючи змиви з поверхонь різних об’єктів, проводимо бактеріологічний контроль за основними показниками, які впливають на здоров’я людини (визначення загального мікробного числа, колі-титру, бактерій групи кишкової палички, патогенних мікроорганізмів в тому числі сальмонел, коагулазопозитивних стафілококів). Так, наприклад, багато працівників, які беруть участь у виробничому процесі на підприємстві є потенційними носіями золотистого стафілокока, джерелом існування якого можуть бути слизова оболонка кон’юктиви очей, верхніх дихальних шляхів, різноманітні ураження шкіри. Тому при бактеріологічному контролі ефективності проведення дезінфекції часто звертають увагу на наявність чи відсутність золотистого стафілококу, адже стійкість його до різних концентрацій дезінфектантів може свідчити і про наявність інших стійких збудників, таких як мікобактерія туберкульозу, митний стрептокок та мікроорганізмів, здатних до спороутворення тощо. Неякісно проведена дезінфекція (малий % концентрації та використана кількість дезінфектанту, недотримання потрібного часу його експозиції, температури середовища) не здатна розірвати усі ланки епізоотичного ланцюга, що, надалі, призводить до розмноження збудників та  виникнення ряду різних інфекційних захворювань. В свою чергу, кожне підприємство повинно нести відповідальність за її своєчасне проведення та мікробіологічний контроль, аби не наражати людей на небезпеку!

сайт зроблено в adgrafics