Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1067

Хто має власний будинок чи дачу, прагне, щоб біля них росли охайні газони. Газон надає садибі вишуканого вигляду, створює приємний, спокійний, ідеальний фон для будь-яких квітів та композицій. Але газон є не тільки елементом декоративного оформлення. В гарячу пору дня температура повітря на газоні (на висоті росту людини) на 6-7 градусів нижча, ніж на асфальтовому покритті. Адже підстрижена трава інтенсивно випаровує вологу, підвищує вологість ґрунту і завдяки цьому поліпшується мікроклімат. А ще, газон поглинає пилюку та значною мірою знижує рівень шуму.

Газон є ще і «санітаром» нашої ділянки: в дернині, утворюваній кореневою системою трав, швидше мінералізуються органічні речовини, що сприяє очищенню ґрунту від шкідливих мікроорганізмів і фітофагів.

Існує близько 15 видів трави, придатної для формування газонів. Більшість з них – багаторічні злаки. На відміну від однорічних і дворічних, вони не відмирають після дозрівання насіння, а продовжують рости та плодоносити впродовж багатьох років. Плодоносні пагони багаторічних трав у рік розвитку відмирають, але біля їх основи утворюються бруньки, з яких з того ж або наступного року відростають нові пагони. Коренева система рослин також розвивається протягом багато років за рахунок вегетативного відновлення коренів і кореневищ. Адже газон створюється не на один рік, і кожної весни засівати майданчик по-новому не має сенсу.

Основа багатьох газонних сумішей – це комбінація (в різних відсоткових співвідношеннях) насіння трав. Кожна трава має свої сорти. Компонентом суміші слід вважати культуру, якщо її вміст у складі не менше 10 %. Лише в цьому випадку, в ході лабораторних досліджень встановлюється схожість культури в складі суміші.

Найкраще використовувати суміші газонних трав, до складу яких входить чотири-шість або й більше видів трав. Найпоширенішими видами трав, які використовують для створення газонів, є: тонконіг лучний, вівсяниця (костриця) червона та овеча, мітлиця пагононосна. Це основа суміші, вони невибагливі, мають невелику швидкість зростання, високу зимостійкість і посухостійкість, активно протистоять збудникам хвороб, шкідникам і бур'янам. Але переважає серед них тонконіг лучний. Дана трава посухостійка, утворює потужну кореневу систему, порівняно швидко відростає після косіння. Якщо у суміші переважає мітлиця, то газон буде темного забарвлення. А ще вона відзначається щільністю покриття, здатністю витримувати низьке скошування, стійка до несприятливих погодних умов і одночасно має привабливий колір. Добре зарекомендувала себе тимофіївка лучна, яка характеризується також швидким відростанням. Саме раннім відростанням зарекомендував себе стоколос безостий. Вівсяниця овеча є найменш вимоглива для зростання. Сорти відбираються за їх дуже високою посухостійкістю, переносимістю спеки та зимостійкістю. Ці сорти є відмінними в сумішах для газонів з невеликою інтенсивністю зношування: для узбіч доріг, насипів, і т. д.

Можливе поєднання в сумішах інших рослин та квітів. Приміром можна додати материнку звичайну, хризантему (ромашка біла), чебрець, нагідки, ехінацею та інші. У всіх них буде хороша стійкість до морозів і невимогливість до догляду. Якщо ви знайдете їх назви в складі суміші, то пам'ятайте, що вони не повинні бути основним компонентом, але можуть використовуватися як доповнення.

Є трави, яких слід уникати при посадці на газонах, приміром, пажитницю багаторічну (райграс пасовищний). Володіє прекрасним ростом, декоративністю і густим покровом, але після першої зими ваш газон помітно «полисіє». Ця рослина здатна вже через півтора місяця після висіву утворити красивий густий килимовий травостій. Після скошування відростає швидко, рівномірно, зберігаючи декоративність до глибокої осені. Рослина виносить помірну тінь, витоптування та ущільнення ґрунту, швидко відновлюється після механічних пошкоджень. Під сніг іде зеленим. Входить до суміші для звичайного і спортивного газонів. Пажитниця здатна дивувати тільки на перший рік після посадки. Сувора зима їй не під силу.

Вівсяниця овеча – гарна усіма властивостями, крім одного: вона з часом утворює купини, і поступово ваш газон перетвориться на поле зелених горбиків.

Кожна з трав має як переваги, так і недоліки. Тому для газонів використовують травосуміші, щоб поєднувати властиві кожного виду особливості і які б задовольнили потреби споживача. 

Проте, головне правило або вимога до газону: він має бути практичним: багаторічним і нескладним у догляді.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, щороку поповнюється десятками селекційних новинок трав, які поєднують високу продуктивність з багатьма цінними ознаками. Вони добре приживаються в усіх зонах України. Це сорти вітчизняної та іноземної селекції. В Реєстрі, заходиться кожного виду трав від 3 (мітлиця тонка) до 26-27 сортів (костриця червона, конюшина лучна червона). Саме на сортовий склад сумішей і потрібно звернути особливу увагу пересічному покупцеві. Цей широкий асортимент трав дає можливість задовольнити потреби кожного споживача. Також, багато сумішей ввозиться з-за кордону, тут необхідно врахувати, чи підходять вони для наших ґрунтово-кліматичних умов та чи не вимерзнуть. Найбільш зимостійкими є: стоколос безостий, тонконіг лучний, тимофіївка лучна, костриця червона, конюшина гібридна. Не гинуть від випрівання і вимокання – костриця лучна, райграс високий. Також насіння трав не повинно містити карантинних бур’янів, шкідників і хвороб.

Перед тим як вибрати газонну траву, потрібно уважно ознайомитись з описом, який є на упаковці будь-якої суміші. При цьому потрібно враховувати не тільки декоративну складову, а й вимоги до ґрунту, кліматичних умов місцевості, освітленості ділянки, а також призначення газону.

Інформація на упаковці трав’яної суміші повинна містити наступну інформацію:

  • видовий склад злаків;
  • рік, урожаю;
  • норма висіву (кількість суміші на 1 м2 площі);
  • назва країни-виробника насіння, а також фірми, підприємця тощо;
  • назва і товарний знак, юридична адреса, де пакували суміш;
  • назва, номер, термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей культур, що входять до складу суміші.

При покупці насіння не в готовій травосуміші, а окремо, необхідно враховувати всі властивості тих чи інших злаків. Якщо змішуються два або три злаки, потрібно підбирати насіння з однаковим відтінком і швидкістю росту.

Не купуйте трав'яну суміш з красивою назвою, а вибирайте найбільш відповідну для вашого типу ґрунту (пісок, глина, суглинок, чорнозем), враховуйте й інші умови на вашій ділянці (тінь, схил, близько розташовані ґрунтові води).

Після того, як вибір зроблено, потрібно дочекатися часу висіву і почати формувати газон. Для цього потрібно ознайомитися з тим, як садити газонну траву. Тут теж є свої нюанси.

Посів можна успішно провести, як навесні, так і восени. Якщо ви плануєте весняний посів, то не обробляйте траву гербіцидами восени, оскільки це може погіршити схожість насіння. Пестициди проти бур’янів на газонній траві можна починати використовувати тільки після того, як все насіння проросте і буде проведена стрижка мінімум 3 рази.

Після посіву присипте грядку ґрунтом шаром приблизно в 0,5 см, щоб прикрити насіння. Зробіть коткування для хорошого контакту посівного матеріалу з ґрунтом, особливо це важливо для спортивно-ігрового газону.

Під час проростання насіння тримайте ділянку вологою. Грунт необхідно постійно зволожувати до тих пір, поки не з'являться перші сходи. Поливайте газон кожен день протягом 10 хвилин. Якщо дотриматись усіх вимог, сходи насіння газонної трави (залежно від культури) з’являться через 12 до 16 днів. Пам'ятайте також про те, що ще тижнів зо два після появи сходів по газону ходити не можна.

Отже, знаючи як правильно обрати газонну траву, секрети посадки, найкращий час для її посіву, а також враховуючи свої уподобання, можна створити на своїй ділянці прекрасний газон, який буде довгий час радувати око і врятує від заростання бур’янами.

Вибираючи траву для газону, для кращого орієнтування в назвах складників сумішей, що пропонує виробник, надаємо назви описаних у статті трав латинською мовою. Запам'ятовуйте їх і шукайте на упаковках:

Dactylis glomerata L.

грястиця збірна

Festuca rubra L.

вівсяниця (костриця) червона

Festuca ovina L.

вівсяниця (костриця) овеча

Agrostis stolonifera L.

мітлиця пагононосна

Phléum praténse L.

тимофіївка лучна

Trifolium pratense L.

конюшина червона

Trifolium repens L.

конюшина біла (повзуча)

Bromus inermis L.

стоколос безостий

Lolium perenne L.

пажитниця (райграс пасовищний)

Arrhenatherum elatius L.

райграс високий

Poa pratensis L.

тонконіг лучний

сайт зроблено в adgrafics