Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

У квітні, з початком періоду масового поширення і шкодочинності шкідників, збудників хвороб та бур'янів користувачі земельних ділянок розпочинають сезон масового використання засобів захисту рослин. При цьому, до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки часто надходять питанняна кшталт “Як же правильно та раціонально використовувати дороговартісні препарати?”.

І дійсно, існують певні правила, яких потрібно дотримуватися з метою отримання найбільшого ефекту від застосування засобів захисту рослин та без шкоди для здоров'я людини та довкілля. Тож давайте коротко їх розглянемо.

1056

Передусім, для приготування робочого розчину треба використовувати чисту водопровідну або колодязну, відстояну воду кімнатної температури. Вода зі ставків чи інших водойм містить мулисті частки, які зв'язують діючу речовину препарату та зменшують його ефективність. Спочатку треба приготувати маточний розчин в окремій тарі в об'ємі 1/3 від необхідного, який ретельно перемішують та переливають в обприскувач через спеціальне сито або марлю, доливають воду до потрібного об'єму (вказаного на тарній етикетці препарату).

Крім того, при проведенні обприскування рослин часто виникає потреба провести обробки проти декількох шкодочинних об'єктів одночасно, для цього готують бакові суміші: в один об'єм води додають 2-3 препарати. Перед приготуванням бакової суміші необхідно уважно прочитати інформацію на тарній етикетці препарату та провести перевірку на сумісність препаратів у невеликих кількостях. При приготуванні бакової суміші необхідно дотримуватись такої послідовності змішування препаратів: 1. тверді, 2. рідкі (2. 1. концентрати суспензій, 2. 2. концентрати емульсій, 2. 3. водорозчинні концентрати, 2. 4. поверхнево-активні речовини), 3. добрива та мікроелементи.

Не бажано робити бакові суміші з препаратами, які містять мідь. Готовий робочий розчин необхідно використати в день приготування, а суспензії – протягом 2-3 годин.

1057

При безпосередньому обробітку рослин розчинами пестицидів варто дотримуватись і таких правил: плодові дерева обприскують з верхівки крони донизу; робочим розчином потрібно покривати не тільки верхню, але і нижню частину листка; розпилювач має бути на відстані 0,5 м від оброблювальної поверхні; обприскують поверхню листя рівномірно до появи першої великої краплі, що не стікає. Слід пам'ятати, що ефективність обробок вища вранці (в години активного фотосинтезу і дихання рослин), температура +25 С є критичною для ефективності пестицидів, для підсилення дії препаратів варто використовувати прилипачі.

Не забуваймо, що засоби захисту рослин слід застосовувати виключно згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». При роботі з пестицидами в кожному конкретному випадку слід керуватися рекомендаціями з застосування та зберігання, зазначеними на тарній етикетці препарату. Завжди слід уважно читати та дотримуватись інструкцій виробника. Поряд з тим, за будь-яких умов необхідно чітко дотримуватись санітарних норм та правил особистої безпеки при роботі з пестицидами. Під час безпосередньої роботи з пестицидами забороняється палити, пити, вживати їжу, алкогольні напої; працювати з пестицидами можна тільки в спеціальному одязі, взутті, головному уборі та з використанням набору якісних засобів індивідуального захисту.

Після роботи необхідно вимити обприскувач, переодягнутися, ретельно вимити руки та прополоскати рот.

1058

сайт зроблено в adgrafics