Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 

З метою забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану та запобігання випадків порушень суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні цін на товари, що мають істотну соціальну значущість спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на постійній основі проводиться щоденний моніторинг цін на такі товари.

В цілому по області моніторингом охоплено 760 об’єктів роздрібної торгівлі до яких належать продовольчі ринки, ФОПи, торговельні мережі, товариства, підприємства, мережі аптечних закладів та 112 АЗС. Під час здійснення моніторингу із суб’єктами господарювання проводиться роз’яснювальна робота щодо недопущення порушень вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін. Спільно з телеканалом «Перший Подільський» проведено рейд з питань контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари на продуктовому ринку міста Хмельницького та надано коментар телеканалу з цього питання.

У зв'язку зі скаргами громадян щодо завищених цін на медичні препарати, спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, з використанням спеціальних сайтів, проведений аналіз цін на лікарські засоби щодо яких запроваджене державне регулювання. За результатами моніторингу визначено мережі аптек міста Хмельницького з найвищими цінами та по окремих аптечних пунктах здійснені превентивні заходи, спрямовані на запобігання необґрунтованого та умисного завищення цін на ліки, а також спеціалісти сектору нагадали представникам аптек про відповідальність, яка встановлена законодавством за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. В межах цього ж питання спеціалістами сектору спільно з телеканалом «Перший Подільський» проведений рейд по аптеках міста Хмельницького та надано коментар. 

Здійснено моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за Урядовою програмою «Доступні ліки». Щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення на фармацевтичному ринку опрацьовано 5303 ціни на 220 лікарських засобів. 

Протягом січня-березня 2023 року спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами розглянуто 5 звернень громадян, зокрема, щодо завищених цін на хліб та лікарські засоби, підняття тарифів на окремі житлово-комунальні послуги, щодо перевірки обґрунтованості тарифів на послуги з утримання багатоквартирних будинків. За результатами розгляду звернень громадянам надані ґрунтовні роз’яснення.

В рамках інформування населення області спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами регулярно проводиться робота із засобами масової інформації. Так, з початку року надано 4 коментарі на телебаченні з питань державної дисципліни цін, динаміки цін на продукти за період дії воєнного стану та проведено 2 спільних рейди з телеканалами. 

Крім того, спеціалісти сектору взяли участь у моніторингу об’єктів роздрібної торгівлі міста Хмельницького щодо дотримання ними вимог законодавства про заборону розповсюдження пластикових пакетів, що вступили в дію з 1 січня 2023 року, який був проведений спеціалістами відділу захисту споживачів спільно з телеканалами «МТРК Місто», «Перший Подільський», «Суспільне Хмельницький». Також спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами проведено спільний рейд з «33 каналом» з цього ж питання та надано коментар.

З початку року підготовлено та розміщено на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 3 статті: про підсумки роботи щодо державного нагляду (контролю) у сфері формування, встановлення та застосування державних регульованих цін за 2022 рік, про моніторинг цін на лікарські засоби в аптеках міста та щодо оновлення реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. 

Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами в умовах воєнного стану продовжують роботу спрямовану на запобігання порушень у сфері ціноутворення. 

сайт зроблено в adgrafics