Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1030

Державні символи України є важливим атрибутом сучасної держави, складовою її конституційного ладу. Згідно з Конституцією України, державними символами України є Державний Прапор, Державний Герб і Державний Гімн.

Державна символіка має на меті формувати громадянську гідність, патріотичні почуття та впевненість у майбутньому своєї держави. Однак, останнім часом збільшилася  кількість застосування державної символіки у побуті та комерційних цілях.

Відтак, порядок використання державних символів України на сьогодні законодавчо не врегульований. Але такий стан речей не дає права на свавільне використання державної символіки.

Згідно з ч. 1 п. 6 ст. 8 Закону України «Про рекламу» використовувати або імітувати зображення Державного Герба України, Державного Прапора, звучання Державного Гімну України, зображення державних символів інших держав та міжнародних організацій, міжнародних об’єднань, якщо такі використання або імітація пропагують неповагу до них або вводять в оману споживачів у рекламі забороняється.

За порушення частини 1 статті 8 Закону України «Про рекламу» за розповсюдження реклами, забороненої законом, відповідно до частини 4 статті 27 Закону України «Про рекламу» на рекламодавця реклами накладається штраф у розмірі п’ятикратної вартості розповсюдженої реклами.

Відповідно до частини 6 статті 27 Закону України «Про рекламу», за неподання або подання завідомо неправдивої інформації щодо вартості розповсюдженої реклами та/або виготовлення реклами та/або вартості розповсюдження реклами центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, необхідної для здійснення ними передбачених цим Законом повноважень, на рекламодавців, виробників реклами та розповсюджувачів реклами накладається штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 7 статті 27 Закону України «Про рекламу», у разі неможливості встановлення вартості реклами, розповсюдженої з порушенням вимог цього Закону, на рекламодавців та розповсюджувачів реклами рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, накладається штраф у розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тому, закликаємо шанобливо ставитись до державних символів – символів свободи та боротьби за незалежність України.

У випадках виявлення порушень використання у рекламі державної символіки прохання інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за адресою: м. Хмельницький, вул. Шевченко, 53.

сайт зроблено в adgrafics