Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1029

Сьогодні правила подорожей вкрай змінились через збройну агресію росії, і особливо важко розібратись в цьому питанні тому, хто ніколи не виїжджав за кордон з чотирилапим другом.

Розглянемо покрокові дії, які необхідно здійснити, щоб перетнути кордон з твариною-компаньйоном.

Перший крок – це необхідно розуміти, які правила існують в інших країнах. Відповідну інформацію можна переглянути на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Вимоги до некомерційного переміщення».

Другий крок – необхідно завітати до лікаря ветеринарної медицини, щоб зробити чіпування та щеплення проти сказу (можна робити з 12 тижнів віку тварини). Наголошуємо, що ідентифікація тварин повинна бути зроблена раніше, ніж вакцинація проти сказу. Зазначені дії повинні бути внесені у ветеринарно-санітарний паспорт встановленого зразка, який видається у державній лікарні ветеринарної медицини.

Забір крові для дослідження на титр антирабічних антитіл роблять щонайменше через 30 днів після дати вакцинації та за 3 місяці до дати переміщення. Це можна провести у лікарні ветеринарної медицини, і в тому числі державній, або в акредитованій лабораторії, де проводять дослідження.

На сьогодні в Україні є 3 уповноважені акредитовані лабораторії, в яких роблять тест на рівень антитіл до збудника сказу:

  • Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи: м. Київ-151, вул. Донецька, 30, 03151;
  • ТОВ «НеоВетлаб Україна»: м. Київ, вул. Академіка Вільямса, 11, буд. 1, кв. 101, 03191;
  • Державний науково-контрольний інститут біотехнології та штамів мікроорганізмів. Кафедра біотехнології та контролю якості вірусних препаратів: м. Київ, вул. Донецька, 30, 03151.

Третій крок – здійснити протипаразитарні обробки (звертайте увагу на часові рамки), якщо це є вимогою країни-призначення. І на черзі – отримання ветеринарного свідоцтва Ф-1 у державній лікарні ветеринарної медицини.

Четвертий крок – це одержати міжнародний ветеринарний сертифікат, що залежить від того як Ви плануєте перетнути кордон:

  • якщо залізничним транспортом (або авіа після нашої Перемоги) – зверніться до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону;
  • якщо автомобільним транспортом – до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону або до державного ветеринарного інспектора в пунктах пропуску, але заздалегідь уточнюйте режим роботи.

Зазначаємо, що даний чек-лист описує всі можливі кроки для того, щоб перетнути кордон. Оскільки на сьогодні діють спрощені вимоги у деяких країн-сусідів, то не всі пункти Вам необхідно здійснювати – детальніше у статті «Вимоги країн Європейського Союзу, що межують з Україною до перетину кордону з домашніми улюбленцями».

Для ефективного користування розроблено чек-лист у вигляді списку.

Покрокові дії:

1. Переглянути вимоги країни-призначення щодо перетину кордону з домашньою твариною на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Вимоги до некомерційного переміщення».

2. Завітати до лікаря ветеринарної медицини: 

  • щеплення проти сказу (мінімальний вік з 12 тижнів);
  • ідентифікація тварин – чіпування
  • отримати ветеринарно-санітарний паспорт на тварин (вказуються відомості про чіпування та щеплення) у державній лікарні ветеринарної медицини.

3. Мінімально через 30 днів після дати вакцинації та за 3 місяці до дати переміщення – здійснити забір крові для дослідження на титр антирабічних антитіл (забір здійснюється у державної лікарні ветеринарної медицини та направляється поштою до акредитованої лабораторії для дослідження або звертайтесь до акредитованої лабораторії для забору та дослідження).

4. Відвідати лікаря ветеринарної медицини:

  • здійснити протипаразитарні обробки, якщо це є вимогою країни-призначення;
  • отримати ветеринарне свідоцтво Ф-1 у державній лікарні ветеринарної медицини.

5. Одержати міжнародний ветеринарний сертифікат, якщо подорожуєте:

  • залізничним транспортом – зверніться до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону;
  • автомобільним транспортом – до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону або до державного ветеринарного інспектора у пунктах пропуску, але заздалегідь уточнюйте режим роботи.
сайт зроблено в adgrafics