Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1042

Позаду календарна зима, попереду весняні клопоти, а отже, значно пожвавився продаж насіння овочевих культур. Насіння «у пакетиках» продається всюди: від стихійних ринків до супермаркетів. Купівля таких пакетиків без документів, що засвідчують сортові та посівні якості, пов'язана з високими ризиками. Гарантувати, що насіння, яке ви купили в такий спосіб принесе вам добрий врожай ніхто не зможе.

З-поміж сільськогосподарських культур, сорти яких занесено до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні – овочеві, поза будь-яким сумнівом, за кількістю є рекордсменом. Їх перелік щороку поповнюється цілою низкою нових селекційних новинок. Проте, цим зумовлений не лише високий попит на їх насіння, а й проблеми, що його супроводжують.

Вважаємо, не тільки нашим правом, а й обов’язком – максимально убезпечити покупців від придбання неякісного насіння. Слушна порада, вчасна інформаційна допомога дуже потрібні сьогодні пересічному покупцеві та реалізатору.

1043

Саме тому, з метою запобіганню правопорушень законодавства у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та запобігання обігу контрафактного та фальсифікованого насіння, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з підприємцями, діяльність яких передбачає торгівлю насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів.

Наші фахівці вивчають стан ринку насінництва та розсадництва, надають консультативну підтримку, роз’яснюють вимоги законодавства щодо введення в обіг насіння, пакування, маркування, транспортування, зберігання, наявності відповідних документів, якими повинні супроводжуватись партії насіння і підтверджувати гарантію їх якості, а також наявності їх в місці реалізації, порядок арбітражного (експертного) визначення якості насіння та садивного матеріалу, перевірка посівних якостей насіння в акредитованих лабораторіях тощо.

Також рекомендовано звертати увагу на сорти рослин, які більшою мірою підходять до ґрунтово-кліматичних умов нашої області. Адже сорт в залежності від цього фактору має властивість зменшувати врожайність.

Покупцям надано поради, які зможуть убезпечити від ризику купівлі неякісного насіння. Роз’яснено, на що потрібно звертати увагу, щоб не придбати контрафактне насіння та як підтвердити інформацію про його походження, адже споживач повинен бути впевненим в тому, що купує. Присутнім покупцям надавались вичерпні відповіді на питання, які їх цікавили.

1044

Наголошено, що на вимогу покупця – продавець (суб'єкт підприємницької діяльності, який відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

1041

При дотриманні цих умов можна буде пред’явити претензію, якщо товар виявиться неякісним.

Під час проведення заходів, підприємцям та покупцям роздано рекомендаційний матеріал розроблений Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області «Продавцям насіння в оптових та роздрібних торговельних мережах».

Вважається, що дані поради стануть в пригоді. Принаймні, хотілося б сподіватися на це.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна. 

Адреса: м. Хмельницький, вул. Симона Петлюри (Купріна) 48., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Даний матеріал має інформаційний характер та не містить нових правових норм.

сайт зроблено в adgrafics