Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1035

Діти – наше майбутнє, тому піклування та турбота про їх здоров’я має дуже важливу роль для батьків та держави. Гарне самопочуття дитини в цілому залежить від того, які продукти харчування дитина споживає протягом дня, тому раціональний режим харчування та збалансований раціон є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань.

Аби забезпечити збалансований раціон, передусім варто врахувати які продукти та страви заборонено вживати дітям дошкільного віку.

У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджених наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227, Постановою КМУ від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Керуючись нормативними документами, відокремимо продукти, які не можна вживати: взагалі, у певний період року та у разі захворювань.

Абсолютно заборонені продукти харчування – недоброякісні або сумнівної якості продукти, термін придатності яких закінчується або вже закінчився, тому треба ретельно перевіряти терміни реалізації та умови зберігання продуктів. Забороняється використовувати продукти, які містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку та консерванти.

З метою профілактики інфекційних хвороб та неінфекційних захворювань нагадуємо Вам список продуктів та страв, які заборонено замовляти, приймати та використовувати у закладах дошкільної освіти:

  • м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, свинина жирна, сардельки, сосиски, варені ковбаси нижчі 1-го ґатунку;
  • річкова та копчена риба;
  • гриби, перець;
  • соуси, майонез, оцет;
  • газовані напої, квас, натуральна кава, напої та соки непромислового виготовлення;
  • кремові вироби, кисле молоко («самоквас»), пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння, сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні, сир кисломолочний, який має жирність нижчу 9 % та вищу, ніж 18 %, сметана без термічної обробки та яка має жирність нижчу, ніж 15 % та вищу, ніж 20 %;
  • консерви, що містять олію, томат, оцет;
  • вироби у фритюрі (наприклад чіпси) та вироби швидкого приготування;
  • холодці, м’ясні та рибні салати, паштети, тельці, форшмак;
  • макарони «по флотські», млинці із сиром м’яким або м’ясом;
  • морси, страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва.

Для частування дітей у свята, наприклад дні народження, використовуйте тільки ті продукти харчування, які приготовлені у дитячому закладі, або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва). З метою попередження захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, у тому числі солодкі газові напої тощо.

Аби запобігти певним захворюванням, враховуйте пору року під час складання меню. Сезонні заборони на страви, такі як: салати зі свіжих овочів вражаю минулого року забороняються з 1 березня, оскільки вживання таких салатів може викликати захворювання на псевдотуберкульоз, тому перед вживанням обов’язково треба зробити термічну обробку овочів минулого року. Для профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з 15 квітня до 15 жовтня заборонено готувати вінегрет. Упродовж холодного періоду року вінегрет дозволяється готувати лише на обід та вечерю, що виключає можливість варіння овочів на наступний день. Салати та вінегрети необхідно готувати із дотриманням санітарних норм, заправляти безпосередньо перед подачею.

Щодо організації дієтичного харчування. Дітям, які часто хворіють, мають хронічні захворювання та надлишкову масу тіла й ожиріння, заборонено споживати продукти, що не передбачені: дієтами № 5, що може бути використана як основа для дієт № 7 (з обмеженим споживанням солі) і № 8, відповідно доІнструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджених наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227. Зауважте! Дієтичне харчування призначає лікар ЗДО (лікар відповідного профілю закладу охорони здоров’я).

Лікар і медична сестра повинні проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо характеру дієти та надавати рекомендації з харчування вдома, дотримання режиму харчування у вихідні й святкові дні.

Дотримання та виконання санітарних норм щодо організації харчування дітей – запорука успішного формування здорового молодого покоління.

сайт зроблено в adgrafics