Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1032

Протягом березня спеціалісти управління фітосанітарної безпеки продовжують сезонний моніторинг шкідливих організмів сільськогосподарських культур, на єдиній методичній основі у загальноприйняті календарно-фенологічні строки.

Ця робота проводиться з метою контролю за появою, розвитком та розповсюдженням шкідників, хвороб та регулярної інформації землекористувачів. А також, виявлення змін у видовому складі, розвитку і поширеності шкідливих об'єктів в залежності від екологічних факторів та розробки прогнозів розвитку основних шкідливих організмів.

Так, протягом 2-3 декади березня фахівці проводять визначення стану популяції мишоподібних гризунів, зміни у чисельності, плодючість, інтенсивність розмноження, розподіл на полях з метою виявлення осередків з чисельністю три й більше жилих колоній на 1 га у посівах озимих, багаторічних і неугіддях. Основну увагу приділяють озимим зерновим культурам, висіяних у ранні строки сівби, посівам багаторічних трав і неорним землям.

З третьої декади березня і до початку посіву цукрових буряків проводиться визначення стану популяцій шкідників цієї культури після перезимівлі, встановлення динаміки виходу їх з ґрунту, початку та інтенсивності “пішого ходу” довгоносиків на бурячищах. При цьому застосовують ґрунтові розкопки у вогнищах шкідника, спостереження і візуальний огляд на бурячищах, метод принад тощо. У результаті обстежень встановлюється уточнена щільність шкідників, глибина залягання, кількість загиблих (%), причини загибелі, дата початку виходу жуків і динаміка, співвідношення статей (%). 

Починаючи з третьої декади березня і до розпускання бруньок проводять контрольні весняні обстеження плодових культур, для уточнення запасу шкідливих організмів після зимівлі та уточнення обсягів робіт по захисту рослин. Проводять збір зимуючих стадій шкідників для лабораторного аналізу і наступних фенологічних спостережень. При цьому встановлюють видовий склад шкідників, відсоток заселеності дерев шкідниками, щільність на облікову одиницю, відсоток загибелі за міжвегетаційний період, кількість пагонів, уражених борошнистою росою, дату можливого зараження та обприскування проти парші, кратність обприскувань. У 2-3 декаді березня також проводять визначення щільності зимуючих стадій шкідників ягідників, зокрема смородини та аґрусу (кокцид, попелиць. листовійок, видів галиць, златки, склівки) та доцільність проведення проти них винищувальних заходів.

Роботи по моніторингу шкідників, хвороб та бур'янів на полях Хмельниччини триватимуть протягом усього вегетаційного періоду, відповідно до базових схем фітосанітарного моніторингу.

сайт зроблено в adgrafics