Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1030

Здається, що рання весна – це ще холодний період, щоб проводити якусь роботу в саду, але це саме той час, коли потрібно провести ревізію та першу обрізку дерев та кущів. Якщо не очікується повернення морозів – прибираємо утеплення зі штамбів, оглядаємо перезимувалі кущі та дерева. Ділянки кори які пошкодили миші, зачищаються та обробляються 5 % розчином мідного купоросу і замазуються садовим варом.

Надламані, сухі та підмерзлі гілки та зайві пагони видаляємо. Обрізання рекомендується проводити до початку періоду вегетації (до початку сокоруху), інакше воно негативно позначиться на майбутньому урожаї. Важливо, щоб під час обрізки, температура повітря була вище 5° С, тому що при низькій температурі деревина стає ламкою, а ранки погано загоюються.

При різниці температур, коли сонце вдень підіймається все вище і вище та припікає, а вночі ще тримає мороз, кора отримує опіки, утворюються тріщини та розриви. Тому, якщо стовбури та основи гілок не були побілені восени, це необхідно зробити ранньою весною. Ця процедура проводиться у сухий теплий день.

Особливу увагу при побілці слід приділити пошкодженим деревам. Стовбур очищаємо, прибираємо відмерлу кору, видаляємо лишайники. Тріщини й дупла, у яких люблять зимувати кліщі, попелиці, гусениці яблуневої плодожерки та інші небезпечні шкідники, слід обробити садовим варом. Всю зняту кору знищуємо, оскільки в ній можуть перебувати перезимувалі шкідники та збудники хвороб. Здавна плодові дерева білять розчином гашеного вапна. Він дезінфікує, перешкоджає проникненню під кору хвороботворних мікроорганізмів і комах. Можна скористатися розчином такого складу: 2 кг гашеного вапна, 300 г мідного купоросу на 10 л води.

До початку вегетації ягідні чагарники обрізають і поливають гарячою водою (близько 80° С), такий полив згубний для комах-шкідників і безпечний для самих рослин. Відразу після поливу рекомендується обсипати кущі тютюновим пилом.

Ранні весняні роботи в саду:

- потрібно зібрати та знищити опале листя та бур’яни, тому що це є справжні резервуари для зберігання таких хвороб як парша і борошниста роса;

- знищуємо знайдені гнізда гризунів;

- відразу після відтавання ґрунту, розпушуємо землю у пристовбурних колах на глибину 15-20 см, так ми знищимо перезимувалих личинок пильщиків і частину популяції яблуневої та грушевої плодожерок, які залялькувалися у ґрунті.

Перекопування та розпушування сприятливо діють на кореневу систему дерев, покращуючи проникнення до неї вологи й повітря. Під час перекопування вносяться азотні добрива (сечовина або аміачна селітра). Для цього, перед внесенням, рясно поливаємо пристовбурові кола, щоб не обпекти коріння. Добрива вносяться не біля стовбура, а по периметру гілок, тому, що саме там розташовані корінці, які всмоктують поживні речовини. Після підживлення пристовбурові кола разом із сухими добривами слід полити, або попередньо розвести добрива із водою у співвідношенні 1:20. В середньому норма витрати становить 150-200 г сухого добрива на 1 кв. м пристовбурового кола. Багато хто із садівників використовують органічні добрива, бо органіка не тільки дає деревам поживні речовини, але і покращує структуру ґрунту. Її слід вносити, коли земля вже відтане і трохи прогріється. Пташиний послід розводиться у воді у співвідношенні 1:20, а гній – 1:4.

Ну, і, звісно, не забуваємо про шкідників та хвороби. Після санітарної обрізки та прибирання в саду, коли температура повітря піднялася вище 5° С, бруньки ще не набрякли. Саме час зайнятися обприскуванням дерев бордоською рідиною (100 г мідного купоросу і 100 г вапна на 10 л води), або розчином мідного купоросу і сечовини (карбаміду). Обприскування допоможе вберегти рослини від парші, пурпурової плямистості, моніліального опіку та інших грибкових захворювань.

Шкідники у цей час знаходяться в стані сплячки, тому обробка ефективна у боротьбі з довгоносиком, мідяницею, попелицею, яблуневою та грушевою плодожерками. Для боротьби зі шкідниками згодиться препарат 30-В, який створює плівку на поверхні дерева, перекриваючи шкідникам кисень.

Всі дерева та кущі потребують достатньої вологи, а так як цьогорічна зима була малосніжною, вологи в ґрунті недостатньо, тому варто провести полив дерев. Перший полив проводиться під час набухання бруньок.

Любіть свій сад, правильно доглядайте та вчасно проводьте всі необхідні роботи. Він буде цвісти та радувати вас щедрими врожаями!

сайт зроблено в adgrafics