Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 

У зв'язку зі скаргами громадян щодо зависоких цін на медичні препарати та неможливістю на сьогоднішній день придбати найнеобхідніші ліки, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проведено моніторинг цін на лікарські засоби в мережах аптек міста Хмельницького.

Спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області з використанням спеціальних сайтів проведений аналіз цін на лікарські засоби, які включені до програми «Доступні ліки» та Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 року № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення» та щодо яких запроваджене державне регулювання цін. За результатами моніторингу визначено мережі аптек з найнижчими, найвищими та середніми цінами та прийнято рішення здійснити превентивні заходи по окремих аптечних пунктах.

При спілкуванні з представниками аптек їм було нагадано про недопущення необґрунтованого та умисного завищення цін на лікарські засоби та повідомлено про відповідальність, яка встановлена законодавством за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Українське законодавство регламентує механізм регресивних націнок для ліків з Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), який передбачає, що чим вища вартість лікарського засобу, тим менший відсоток роздрібної надбавки зможе встановити на нього аптека. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 року № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» установлені граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 %, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів і граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни. Отже, якщо вартість препарату до 100 грн – максимальна торговельна надбавка може становити 25 %, від 100 до 500 грн – надбавка не вище 20 %, від 500 до 1000 – 15 %, понад 1000 грн за упаковку лікарського засобу – максимальна торговельна надбавка має не перевищувати 10 %.

На лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, встановлені граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 %, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 %, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків. А на препарати інсуліну граничні постачальницько-збутові надбавки мають не перевищувати 10 %, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10 %, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

В межах цього питання спеціалістами управління спільно з телеканалом «Перший Подільський» проведений рейд по аптеках міста Хмельницького.

сайт зроблено в adgrafics