Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1013

27.02.2023 спеціалістом управління фітосанітарної безпеки згідно з отриманим зверненням, здійснено виїзд на поля ПП «Аграрна компанія 2004» для обстеження стану перезимівлі насінницьких посівів озимих культур, урожай з яких планується до реалізації.

Успішна перезимівля озимих хлібів є однією з проблем, що постає перед агрономом, яку потрібно завжди враховувати та знаходити засоби максимального зменшення її негативних наслідків. Загибель посівів, це не лише недобір зерна, але й даремно висіяне насіння, а також додаткові витрати на обробіток ґрунту та пересівання полів.

В ході моніторингу було обстежено ряд насінділянок:

  • озимої пшениці (763 га) сортів: Ахім, Авеню, Анері, Леммі, Турандот, Практік, Софру, Лінус, РЖТ Реформ, Шеріф; 
  • озимого ячменю (105 га) сортів: Каліфорнія, Люсьєн;
  • озимого ріпаку сорту Бенефіт (60 га).

1012

Обговорено фактори, що впливають на вдалу перезимівлю та можливі причини загибелі озимих культур. На перше місце було винесено високу зимостійкість сортів, висів добірним протруєним насінням в оптимальні строки (адже рання сівба приводить до переростання, а пізня до недорозвинення агрофітоценозів), дотримання рекомендованих норм посіву, використання коткування та снігозатримання. Все це сприяє формуванню здорових та міцних рослин, здатних довгий час витримувати низькі температури. Це актуально в останні роки для України, коли снігу випадає мало, через що існує загроза промерзання ґрунту на глибині залягання вузла кущення на температуру, нижчу критичної.

Результати проведених обстежень свідчать, що на сьогодні всі посіви загалом мають добрий стан та оптимальну густоту стояння рослин згідно з рекомендованими нормами по кожному сорту і знаходяться:

  • зернові колосові у фазі повного кущення (третій етап органогенезу);
  • ріпак ‒ фаза наявності десяти листків.

Звичайно, у теперішній скрутний воєнний час ціни на добрива є досить високими й не кожний господар може собі дозволити використання їх в тих найменуваннях, формах та в тій потрібній кількості, як раніше, проте слід дбати про живлення рослин фосфором та калієм, які забезпечують правильний розвиток, ріст, накопичення цукрів і подальше правильне проходження процесу загартовування озимих культур.

Слідкуючи за станом посівів та погодними умовами під час перезимівлі, агроном може вчасно виявити можливі проблеми та запобігти негативним наслідкам несприятливої зимової погоди або навіть нівелювати їх.

сайт зроблено в adgrafics