Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

78

Погода лютого починає нас пестити позитивними температурами та сонячними днями. Після морозів – це дуже приємно, але із цим з’являються чергові неприємності з деревами – сонячні опіки.

Сонячний опік на стовбурах дерев утворюються внаслідок різкого перепаду температурного режиму у денний та нічний час. Вдень кора дерева нагрівається та відповідно розширюється у нічний час, особливо при мінусових температурах сильно стискається. За декілька таких циклів утворюються тріщини та відшарування кори. Надалі випливатимуть проблеми.

94

При пошкодженні кори дерев, оголюється стовбур і рослина стає схильною до інфекційних та вірусних хвороб. Маленькі тріщини можуть стати причиною зниження врожайності, ослаблення саджанця. Якщо порушена значна частина рослини, порушується рух поживних речовин до стовбура, коріння, зеленої маси. Відсутність дій може привести до хвороб і загибелі саджанця.

До сонячних опіків найбільш схильні молоді рослини та дерева, прикопані на зиму у сухий ґрунт. Пошкодження можна помітити на яблуні, персику, вишні. Менш схильні до опіків плодові культури: груша і слива. У групі ризику – деревця, які ростуть на низькородючих ґрунтах в умовах пониженої вологості.

У зв’язку з цим не варто зволікати із заходами, які скеровані на зниження ризиків отримання сонячних опіків.

Щоб не допустити поширення шкідників в ґрунт, напередодні виконання робіт навколо дерева потрібно розстелити поліетиленову плівку. Слід підготувати дерево: зачистити кору, змастити пошкодження розчином марганцівки.

Способи профілактики, які допоможуть захистити саджанці від сонячних опіків:

  • Побілка дерев навесні та восени. Для самостійного приготування розчину необхідно 3 кг вапна, 0,5 кг мідного купоросу, 0,1 кг казеїнового клею. Суміш по консистенції повинна нагадувати сметану. Необхідно провести обробку стовбура і скелетних гілок у 2-3 шари.
  • Установка захисних огороджень з південного боку саджанця. Для захисту дерева від сонячних променів використовують каркас, обтягнутий мішковиною.
  • Обтягування стовбура і скелетних гілок білою тканиною з натурального матеріалу або пергаментом. Не рекомендується використовувати синтетичні тканини. При різких перепадах температур утворюється конденсат, який до вечора буде замерзати.
сайт зроблено в adgrafics