Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Державний метрологічний контроль і нагляд у Хмельницькій області здійснюється відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області з метою перевірки додержання вимог Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» та інших нормативно-правових актів України й нормативних документів із метрології.

Сфера державного метрологічного контролю й нагляду поширюється на вимірювання, пов’язані із забезпеченням охорони здоров’я, захисту життя та здоров’я громадян, якості та безпеки продуктів харчування, стану навколишнього природного середовища, безпеки умов праці, об’єктивності торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем та продавцем, податкових, банківських і митних операцій, обліку енергетичних і матеріальних ресурсів тощо.

Одним з основних питань метрології у сфері медицини є встановлення придатності засобів вимірювальної техніки до застосування, виходячи з контролю їх метрологічних характеристик.

Загальновідомо, що лікар може призначити правильне лікування лише за умови правильного діагнозу захворювання. А визначення діагнозу базується на клініко-діагностичному дослідженні людини, на вимірюванні параметрів функціонування його органів та систем.

Керівництво медичних установ у переважній більшості відповідально ставиться до виконання метрологічних робіт. Своєчасно проведена повірка дає впевненість в правильності отриманої інформації про стан пацієнта, а це, в свою чергу, передумова для встановлення вірного діагнозу. Але, на жаль, непоодинокі випадки, коли використовуються не повірені або непрацездатні прилади. Хибні покази медичного приладу або результату аналізу інколи можуть коштувати життя пацієнту.

В Законі України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та в інших нормативно-правових актах і нормативних документах з метрології встановлено, що всі медичні прилади, які мають відношення до охорони здоров’я та життя людини, підлягають державному метрологічному нагляду та періодичному метрологічному контролю. Повірка, метрологічна атестація, калібрування засобів вимірювальної техніки, контроль вихідних параметрів медичного обладнання, що використовується в медичних установах є гарантією точності їх роботи і підтвердження якості медичних послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України № 374 від 04.06.2015 року встановлений перелік законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, які підлягають повірці.

До цього переліку потрапили:

- медичні апарати (електрофорез, УВЧ, магнітна і лазерна терапія, лазерні камери, та ін.), які використовуються для фізіотерапевтичних процедур. Повинні обов'язково проходити контроль вихідних параметрів і мати чинне свідоцтво про придатність до застосування;

- випробувальне обладнання (сушильні шафи, сита, термостати, печі та ін.), яке використовується для відтворення нормованих зовнішніх факторів (навантажень), має обов'язково проходити атестацію і мати дієвий атестат;

- засоби вимірювальної техніки (діагностичне обладнання, пульсоксиметри, ваги, тонометри, дефібрилятори та ін.), які використовуються для отримання даних про стан хворого, повинні обов'язково проходити періодичну повірку і мати чинне свідоцтво про повірку. Саме ці прилади використовуються для забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян.

В умовах дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його завершення, повірки засобів вимірювальної техніки в Україні не здійснюються. Про це йдеться в постанові КМУ від 05.04.2022 р. № 412 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану».

«Установити, що позитивні результати періодичної, позачергової повірки та повірки після ремонту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, засвідчені відбитком повірочного тавра на таких засобах чи записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлені свідоцтвом про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, строк дії яких закінчився у період воєнного і надзвичайного стану та протягом місяця після його припинення чи скасування, чинні на період воєнного і надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування на всій території України або в окремих її місцевостях», – йдеться в постанові.

Але, господарська діяльність з медичної практики в Україні підлягає обов’язковому ліцензуванню (п. 15 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності»). Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2016 року (зі змінами) № 285 «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики», ЛІЦЕНЗІАТ зобов’язаний: затвердити перелік законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати такі засоби вимірювальної техніки на періодичну повірку. 

А це свідчить про те, що і в умовах воєнного стану необхідно постійно стежити за точністю апаратури, яка використовується в медичних закладах. Неможливо заперечити, що від точності апаратури залежить точність діагнозу та правильність лікування, а отже – здоров’я і життя пацієнтів.

Наступного разу під час відвідування медичного закладу поцікавтеся про наявність таких документів, це важливо насамперед для Вас.

До уваги! Спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області надають консультаційну підтримку з питань здійснення метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за адресою: м. Хмельницький, вул. Грушевського, 87, кабінет № 213, № 216, тел. 79 51 55, тел. 76 29 29.

сайт зроблено в adgrafics