Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

67

Взимку, коли повністю дерева стоять без листя, на верхівках їх оголених крон стають добре помітні зелені кущики омели з тонкими гілочками, вузькими парними листочками та жовтувато-білими ягодами. Омела частіше заселяє листяні породи дерев: яблунь, лип, тополь, клена, берези, ясену, горобини, акації, дуба інколи на хвойних породах.

Омела – вічнозелена рослина напівпаразит, яка живиться соком дерев і паразитує на них. Розмір кущиків омели досягає до одного метра в діаметрі, вони вкорінюються високо в гілках старих дерев. На деревах спочатку появляються поодинокі гнізда омели, а згодом вони розповсюджуються по всьому дереву.

Цвіте омела в березні-квітні, але якщо зима тепла, є багато плюсових температур, то омела може зацвісти й в лютому, так як в цьому році.

Плоди омели дозрівають в кінці літа на початку осені. Ягоди омели розносять птахи омелюхи. І коли вони роздзьобують ягоди омели то смолисті речовини, які присутні у плодах, залипають на дзьобах птахів. І щоб почистити свої дзьоби птахи знаходять щілинки в корі дерева і так залишають у цій щілинці насіння омели, а це вже посаджений паразит на дереві. Враховуючи високий ступінь свободи пересування птахів, зараження відбувається на великій території за короткий проміжок часу. Якщо не вживати ніяких заходів з боротьби з цими рослинами-паразитами, то середній строк життя дерева після зараження омелою становить 10-12 років. Але обов'язково слід мати на увазі, що омела таки рослина-напівпаразит, здатна сильно пошкодити дерево-«господаря», іноді доводячи його до повного виснаження і загибелі.

Тому нині, коли дерева в стані спокою, важливо вирізати сухі, поламані, пошкоджені гілки. Разом з цим слід видаляти рослини омели, щоб не допустити їх подальшого розмноження.

Проста обрізка та видалення кущів омели не дасть значного результату. На даний момент існує лише один ефективний метод – повне видалення омели та уражених частин дерева. Види санітарної обрізки будуть відрізнятися в залежності від масштабів ураження. Якщо не проводити повне видалення уражених частин, новий кущ виросте через два-три місяці.

Якщо кількість уражених омелою гілок не перевищує 30%, в таких випадках достатньо видалити уражені гілки до місця їх розгалуження або доки не буде видалена та частина дерева, в серцевину якої проникло коріння паразита. Після такої обрізки крона дерева повинна бути менш симетричною, аби уникнути різкої зміни навантажень на кореневу систему через вітри та опади. Щоб сформувати симетричну крону дозволяється обрізка здорових гілок або укріплення дерева за допомогою технологій брейсинга або кейблінга.

Слід зазначити, що уражені омелою гілки та частини стовбура дерева, які будуть обрізані, необхідно вивезти у спеціальні місця де спалити. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки висихати – омела дуже довго зберігає свою життєздатність, а це може стати причиною повторного зараження.

сайт зроблено в adgrafics