Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

60

Якість прання багато в чому залежить від правильно підібраного засобу. Щоб речі довго носилися, зберігали колір, дарували приємний аромат і при цьому не шкодили здоров’ю, за ними необхідно правильно доглядати.

У даній статті ми розповімо на що варто звертати увагу під час вибору засобу для прання та як правильно прати речі. Отже, давайте по черзі.

Всі засоби для прання призначені для вирішення тих чи інших завдань, пов’язаних із забрудненнями та способами їх очищування. У кожного є своє призначення і діляться вони за такими принципами.

Склад:

Кожний миючий засіб для прання містить безліч інгредієнтів з довгими, складними назвами. Часом складно розібратися, на скільки пральні порошки або гелі для прання безпечні для здоров’я і водночас добре б відпирали.

Щоб отримати уявлення про те, як працює мийний засіб потрібно з’ясувати скільки основного компонента ПАР (поверхнево-активні речовини) в засобі для прання.

Поверхнево-активні речовини (ПАР) виконують функцію видалення бруду і плям. Чим більше ПАР, тим краще відпираються речі та навпаки – з низьким вмістом ПАР будуть погано відпирати. Миюча активність ПАР знижується у жорсткій воді. Чим жорсткіша вода, тим більше порошку потрібно використовувати. Слід пам’ятати, що катіонні, а особливо аніонні ПАР можуть становити небезпеку для здоров’я (викликати роздратування шкіри, дихальних шляхів, алергію та ін.). Менш небезпечні – неіоногенні ПАР. Потрібно вибирати пральний порошок з «правильною» концентрацією ПАР (максимум 5-15 %). Безпечний пральний засіб – з мінімальним вмістом ПАР (не вище 5 %). Чим вище концентрація ПАР, тим більша токсична і накопичувальна дія на організм.

Фосфати (зв’язуючі речовини) – пом’якшують воду і підвищують ефективність ПАР, тобто прання. Через негативний вплив фосфатів на людський організм і екологію в ряді країн їх використання заборонено. Потрапляючи на шкіру, ведуть до порушень роботи внутрішніх органів. 

Менш небезпечні – фосфонати. Альтернатива фосфатам – цеоліти. Намагайтеся використовувати безфосфатні порошки.

У складі прального порошку можуть зустрічатись і інші компоненти:силікати,полікарбоксилати, поліакрилат натрію(антирезорбенти) – корисні компоненти, що зв’язують забруднення і перешкоджають повторному осіданню на волокна тканини в процесі прання.

Сульфат натрію – природний наповнювач, що використовується для об’єму.

Карбонат натрію – кальцинована сода, сприяє видаленню жиру з тканин, пом’якшує воду, зменшує її жорсткість.

Піногасники – зменшують кількість піни в порошках, призначених для машинного прання.

Ароматизатори (бензилсалицилат, ліналоол) – усувають неприємні запахи.

Ензими (ферменти) – розщеплюють білкові та жирові плями (яйця, масло, молоко, кров і т. п.) і входять до складу біопорошків. Практично всі пральні засоби, що дозволяють прати при низьких температурах, теж містять Ензими. Найефективніше, порошки з ензимами працюють при температурі 30 °C-40 °C, і не вище 50 °C (в більш гарячій воді вони розкладаються і стають непотрібними). Вони зазвичай вимагають попереднього замочування. Не підходять для прання шовку та вовни.

Відбілювачі – для посилення білизни тканини. Бувають різних типів.

Хлоромісткі відбілювачі – у своєму складі містять хлорку (гіпохлорид натрію). Відбілюють і дезінфікують, але при цьому руйнують волокна тканини.

Кисневі відбілювачі«активний кисень» (перкарбонат кальцію) – усуває плями від фруктів, трави, вина, чаю, кави. З’єднання природних кристалів соди та перекису водню, несуттєво ушкоджують волокна тканини. Підходять для прання не тільки білої, а і кольорової білизни. При температурі від 60 °C кисневмісні відбілювачі дають ефект оптичного відбілювання.

Оптичнівідбілювачі – «ефект синьки» не очищають тканини від забруднень, є люмінесцентними барвниками, осідаючи на волокнах, створюють оптичну ілюзію білизни. Залишаються після прання на одязі, і не виполіскуються.

Як правило, майже усі ці компонентиповністю виполіскуються і відповідно безпечні.

Тип прання

Порошок для прання в автоматичних машинах «Автомат» – для автоматичного праннямістить компоненти, що пом’якшують воду і зводять до мінімуму піноутворення в порівнянні з порошком для ручного прання. Для гарного результату прання в автоматичних машинах – потрібно правильно підібрати температурний режим і термін прання, а також важливий склад самого порошку.

Порошок для ручного прання – більш м’який і щадний для шкіри рук, не викликає подразнення шкіри. Справляється з різними плямами також добре, як порошок для автоматичного прання. Не рекомендують, порошок для ручного прання, використовувати для прання в машинах. Оскільки, через велику кількість піни – машина неправильно визначає рівень рідини, що може пошкодити нагрівальний елемент, так як він повинен знаходитися у воді, а не в піні.

Напівавтомат (пральна машина активаторного типу) – підійдуть засоби для ручного прання.

Тип білизни

Універсальні пральні порошки підходять для прання білих і кольорових речей з різних типів тканин (крім шовку та вовни). Вони справляються з більшістю середніх і сильних забруднень. Діапазон температури прання універсального порошку від 20 °C і до 96 °C. Якщо універсальні пральні порошки містять відбілюючі компоненти – вони починають працювати при температурі вище 40 °C.  Чим вище температура, тим сильніше ефект відбілювання води. Для яскравих, насичених речей, якщо потрібно зберегти та зміцнити фарбу – виберемо пральний порошок для кольорової білизни.

Для прання делікатних, вовняних, шовкових виробів підходять спеціальні пральні порошки, а ще краще – гелі. Структура гелю для делікатного прання дозволяє дбайливо відпирати речі. Бажано використовувати спеціальний гель для прання темних і чорних речей. Гель для прання чорних і темних речей знижує утворення білих розводів на тканині при недостатньому полосканні. Порошки зі спеціальними добавками іноді містять компоненти, розраховані на виведення застарілих і в’їдливих плям, також можуть включати пом’якшувальні добавки та бальзами. Пральні порошки для дитячої білизни повинні бути гіпоалергенні та дуже добре відпирати бруд і плями, повинні повністю розчинятися, навіть у холодній воді.

Пральні засоби: порошок, гель, капсули

Якщо потрібно відпирати сильні забруднення або заношений одяг, то краще вибрати порошок. Тим більше діапазон температури прання порошком до 90 °C ідеально підходить для бавовни та льону. Гель – більш м’який засіб, що дозволяє його використовувати для щоденного прання. Швидше розчиняється і легше вимивається. Рекомендована температура прання 30 °C-40 °C. Зазвичай це прання синтетики, тканин зі змішаних волокон, вовни, делікатних тканин. Для посилення роботи гелю створені капсули. Капсули поміщають безпосередньо в бак, де знаходиться білизна і тому вони починають діяти раніше, минаючи процес вимивання засобу із завантажувального лотка. Тому гель швидше розподіляється у воді.

При використанні порошку, важливо акуратно засипати у лоток, щоб пил не потрапив в дихальні шляхи. В цьому плані гелі безпечніші. Порошок після використання зберігати добре запакованим, він не зволожиться і не злипнеться в грудки – це може ускладнити потім прання (довше буде розчинятись у воді).

Також є допоміжні засоби для прання, до яких відносять: антижуйку, антистатики, відбілювачі, кондиціонери, підкрохмалювачі, підсилювачі для засобів прання, засоби для виведення плям. Кожен з цих засобів виконує певне завдання. І в кожному конкретному випадку буквально врятує ситуацію.

Щоб не витрачати багато часу, наприклад, на видалення однієї плями, простіше попередньо обробити пляму засобом для виведення плям, а потім обрати звичайне прання. Підсилювачідля прання посилять дію будь-якого засобу для прання, коли потрібно, наприклад, відіпрати особливо брудну білизну, видалити складні плями або сірий наліт. Працюють підсилювачі навіть у прохолодній воді. Сучасний, зручний засіб для крохмалення тканин – надає тканинам пружність, ефект новизни та полегшує прасування. Кондиціонери зроблять білизну м’якішою та ароматною.

Потрібно уважно підбирати засоби для прання. Так як всі ці засоби належать до побутової хімії та часто можуть бути небезпечні для здоров’я, тому потрібно уважно читати склад продукту і правильно дозувати.

Правила прання:

  1. Під час прання всі речі необхідно розсортувати, розклавши за кольорами: темний, білий, кольоровий одяг. Варто пам’ятати, що вовну і шовк треба прати окремо від бавовни та льону.
  2. Обов’язково перевіряйте кишені перед пранням і сушінням. Тільки уявіть, які плями та пошкодження можна отримати, випадково забувши в кишені одягу помаду, жувальну гумку або ручку.
  3. Потрібно розпрямити манжети на рукавах сорочок, штани та спідниці вивернути навиворіт, блискавки, кнопки та гачки застебнути, шнурки та тасьми зв’язати, ґудзики розстебнути.
  4. Окремо сортуйте делікатні вироби та одяг з більш жорстких тканин.
  5. Сильно забруднений одяг періть окремо від злегка брудних речей. Це запобіжить вицвітанню і допоможе зберегти кольори яскравими.
  6. Синтетичні тканини перед пранням не треба замочувати.
  7. Не перевантажуйте пральну машину. Якщо вона занадто заповнена, одяг не буде достатньо добре перемішуватися в барабані й погано очиститься, а пральний засіб може не розчинитися і залишиться на тканині.

ПОРАДИ СПОЖИВАЧАМ

  1. В першу чергу, необхідно звернути увагу на упаковку: вона повинна мати характерний глянсовий блиск – в «кустарних» умовах домогтися його неможливо.
  2. Зверніть увагу на наявність маркування українською мовою, інформація на упаковці повинна бути доступною і зрозумілою.
  3. Текст на упаковці не повинен стиратися при контакті з руками.
  4. На якісних засобах для прання обов’язково вказується детальний склад. Якщо немає повного переліку – брати такий засіб не варто.
  5. Оцініть цілісність упаковки: з країв пачки не повинен просипатися порошок.
  6. Звертайте увагу на термін придатності.
  7. Від продукції з дуже різким і концентрованим запахом краще відмовитися. Чим менше інтенсивний запах у засобах – тим краще.
  8. Рекомендується купувати засоби для прання відомих брендів у великих спеціалізованих магазинах. Там можна вибрати якісний засіб.
  9. Хороший порошок повинен швидко розчинятися у воді.

Результат прання залежить не тільки від якості засобу, але і від правильності його застосування. Тому неухильно дотримуйтесь інструкції по його використанню та уважно читайте усі рекомендації виробника.

сайт зроблено в adgrafics