Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 50

14 лютого 2023 року відбулася нарада з питань роз’яснення алгоритму дій щодо заходів профілактики отруєння бджіл.

У нараді взяли участь головні спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кам’янець-Подільського районного управління, начальник відділу житлово-комунального господарства, інфраструктури, будівництва та цивільного захисту населення Чемеровецької селищної ради Голик Г.В., пасічники та аграрії.

Ключовими питаннями наради стали:

- алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади;

- обов’язковість дотримання всіх умов під час здійснення обробки полів засобами захисту рослин;

- відповідальність за неналежне використання аграріями агрохімікатів;

- обговорення Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Перед початком весняно-польових робіт питання недопущення отруєння бджіл засобами захисту рослин та вчасного інформування суб’єктів господарювання про наміри їх використання стоїть гостро.

Фахівці зазначають, що не менше ніж за три доби до початку проведення обробки засобами захисту рослин органи місцевого самоврядування повинні сповістити бджолярів, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки та методи застосування засобів захисту рослин.

Також спеціалісти наголосили на тому, що суб’єкти господарювання мають дотримуватися Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про деякі питання у сфері бджільництва» від 19.02.2021 р. № 338.

51

Учасники зустрічі були проінформовані про те, що при кожній громаді функціонують комісії, до складу яких входять аграрії, бджолярі, фахівці Держпродспоживслужби, правоохоронці, представники органів місцевого самоврядування, які мають встановлювати факти загибелі бджіл, у тому числі ініціювати питання щодо покарання за неконтрольоване використання пестицидів і за отруєння бджіл.

Всім учасникам наради були роздані пам’ятки, у яких є інформація про те, що аграрії, які планують застосовувати засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно зі ст. 37 ЗУ «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата/час, спосіб обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Присутні мали нагоду отримати відповіді на поставлені запитання, а також додаткові роз’яснення та рекомендації.

Злагоджені та координовані дії органів центральної влади та органів місцевого самоврядування спільно із власниками пасік та аграріями мають бути направлені на мінімізацію випадків отруєнь бджіл та забезпечити сталий розвиток бджільництва.

сайт зроблено в adgrafics