Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1007

З початком лютого в громадах Хмельниччини стартував період проведення медичних оглядів та навчань новоприйнятих працівників сільськогосподарських формувань області усіх форм власності, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів і торгівлею ними, а також пасічників.

За участю спеціалістів відповідних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, керівників та фахівців агропідприємств, фермерських господарств, разом із працівниками, специфіка роботи яких пов’язана з пестицидами та агрохімікатами, організовуються тематичні навчання, що триватимуть до початку весняно-польових робіт. 

В ході зустрічей вивчаються питання 

- значення хімізації у вирощуванні та захисті від шкідників, хвороб та бур’янів врожаю сільськогосподарських культур;

- класифікація пестицидів і агрохімікатів за призначенням; токсичність пестицидів і гігієнічні вимоги до них;

- правила зберігання, відпуску, транспортування та застосування пестицидів і агрохімікатів, а також  умови праці, запобігання нещасних випадків на виробництві та фактори, які можуть спричинити отруєння;

- правила особистої гігієни, долікарська допомога тощо.

В ході занять особлива увага загострюється на тім, що пестициди та агрохімікати при неправильному поводженні з ними можуть негативно впливати на здоров’я людини, сільськогосподарських та диких тварин, екологічний стан тощо. Значна увага зосереджується на роз'ясненні основних обов’язків підприємств, установ, організацій та громадян у сфері захисту рослин – допускати до робіт, пов’язаних з пестицидами, осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення і допуск, використовувати справну, відрегульовану техніку, обладнання та засоби громадської та особистої безпеки. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки та медична книжка з висновком медкомісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. До виконання робіт з пестицидами та агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки-годувальниці та особи, які мають протипоказання за станом здоров’я. Застосування пестицидів і агрохімікатів має здійснюватися відповідно до регламентів їх використання з урахуванням стану посівів та прогнозу розвитку шкідників і хвороб. Асортимент пестицидів, норми та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та інструкціям з безпечного застосування пестицидів. Розглядаються й інші проблемні питання: можливі випадки використання аграріями неякісних пестицидів, що становлять особливу загрозу, оскільки інформація про їх небезпеку відсутня або надто обмежена, дія є непередбачуваною, а завдана шкода істотна та довготривала. Питання підробок засобів захистурослин дуже актуальне ще і тому, що воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва продуктів харчування, кормів для тварин, сировини для промисловості, що мають бути абсолютно безпечними для кінцевого споживача. Крім того, в сезон інтенсивного використання хімічних засобів захисту рослин можуть траплятися випадки отруєння бджіл, які збираючи нектар та пилок з обприсканих рослин гинуть на полі або заносять небезпечні для них речовини у вулик, внаслідок чого можуть загинути цілі сім’ї. У зв’язку з цим обговорюється питання недопущення таких випадків, проводиться роз'яснювальна робота стосовно профілактики отруєнь бджолосімей пестицидами та дії бджолярів при отриманні повідомлень про хімобробки посівів.

Поряд з теоретичними проводяться практичні заняття із демонстрацією спецодягу, засобів індивідуального захисту та основних заходів із надання першої медичної допомоги при можливому отруєнні пестицидами або агрохімікатами. За результатами навчань на основі результатів медичних оглядів працівників їм видаються відповідні посвідчення та допуски до роботи з пестицидами та агрохімікатами.

сайт зроблено в adgrafics