Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

998

Бджільництво – галузь, яка гарантує запилення всіх ентомофільних культур. Разом з цим вона постачає на стіл споживача цінний харчовий продукт – мед, специфічні речовини для фармації – прополіс, маточне молочко, бджолиний яд, а віск використовується в багатьох галузях промисловості.

За кількістю бджолосімей Україна займала перше місце в Європі, утримуючи понад чотири мільйони сімей і нараховуючи більше як 400 тисяч бджолярів.

Для пасічників незабаром настане досить відповідальний період – весняний обліт, ревізія і підгодівля бджолосімей, адже з осені та до весни (майже 5 місяців) бджола лише споживала корм без обльоту і кишечник в неї переповнений, а тому при підвищенні температури повітря до 10-12 градусів вона облітається і випорожнює кишківник. Чим раніше настане цей період, тим інтенсивнішим буде подальший розвиток сім’ї. Під час ревізії необхідно з вуликів відібрати сміття та трупи бджіл, а при необхідності і розплід, для виключення, або підтвердження ряду інфекційних і інвазійних захворювань в лабораторії (нозематоз, варрооз, браульоз, аскосфероз, акарапідоз, гнильці – американський і європейський та інші). Інформаційно-роз’яснювальну роботу проведено шляхом розміщення статті «Відродження, чи черговий занепад бджільництва» на тему розвитку бджільництва у місцевій газеті та на сайтах об’єднаних територіальних громад.

999

Спеціалістами Полонського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області спільно з головним спеціалістом відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки 8 лютого 2023 року проведено зустріч з власниками пасік, які є представниками старостинських округів у форматі круглого столу.

В процесі обговорення розглянуто Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», яким запроваджено дуже важливі права та обов’язки для галузі бджільництва.

Зокрема акцентовано на таких питаннях:

  • алгоритм дій щодо запобігання випадків масового отруєння бджіл засобами захисту рослин та функціонування постійно діючих комісій з питань бджільництва при Полонській та Понінківській ОТГ ;
  • придбання генетичного матеріалу з інших держав;
  • проведення щорічного весняного обстеження пасік, видача ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку, відбір підмору для лабораторних досліджень;
  • Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, яка визначає основні причини отруєння бджіл, заходи щодо їх профілактики, установлення факту отруєння та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл.
сайт зроблено в adgrafics