Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

986

Економічне становище будь-якого суб’єкта господарювання, що займається сільськогосподарською діяльністю, залежить від якості використаного ним насіння. Значну частину роботи у виробництві насіння займає відведення та догляд за насінницькими посівами сільськогосподарських культур.

Згідно з даними, що отримали спеціалісти управління фітосанітарної безпеки в 2022 році, 

 ділянки під виробництво насіння було відведено 22 суб’єктами насінництва і розсадництва, що здійснюють свою виробничу діяльність на території області. Загальна площа насінницьких посівів склала 8067 га., що практично відповідає показникам попереднього року. В тому числі для виробництва насіння супереліти було відведено 41 га, елітного насіння – 664 га, сертифікованого насіння першої генерації – 7362 га. З них озимі культури займали 3071 га, ярі культури - 4996 га. Порівняно з попереднім роком дещо зменшились площі під озимими культурами, проте в той же час збільшилась площа насінділянок ярих культур.  З даних площ вироблено близько 9 тисяч тонн насіння озимих культур та прогнозується отримання понад 12 тисяч тонн насіння ярих культур.

Розглядаючи результати проведеного польового оцінювання необхідно відмітити, що в розрізі культур найбільші площі займають озима пшениця – 2356 га (29% від відведених площ), кукурудза – 1883 га (23%), соя – 1243 га (16%), соняшник – 1054 га (13%), ярий ячмінь – 651 га (8%), озиме жито – 498 га (6%). Порівняно з попереднім роком у структурі насінділянок дещо зменшились площі озимих та ярих зернових культур, зокрема, ярого ячменю, озимого жита та озимої пшениці, в той же час зросли площі насінницьких посівів кукурудзи, сої та соняшнику.

Площа насінділянок, на яких на території області вирощувалось насіння інших культур (озимого ячменю, ярої пшениці, озимого ріпаку, гречки і вівса), складає 382 гектари, що становить лише 5% відведених площ. Також, на жаль, у 2022 році на Хмельниччині взагалі не відводились насінділянки таких традиційних культур як горох та кормові боби. Зазначені факти свідчать про зменшення видової та сортової різноманітності насіння яке пропонується до продажу суб'єктами насінництва та розсадництва області.

Разом з тим, сортовий склад насінницьких посівів поширених сільськогосподарських культур залишається різноманітним. Найбільшу частку серед сортів озимої пшениці, насінділянки яких вирощувались у 2022 році, займали Скаген, Кубус, РЖТ Реформ, ГЮСТАВ, Ахім, ЛГ КЕРАМІК; озимого жита - КВС Тайо, КВС Прогас, КВС Пропауер; ярого ячменю – РЖТ Планет, Квенч, Сєбастьян; сої – САЙДІНА, ЕС ДИРЕКТОР, Сіберія, СІРЕЛІЯ, кукурудзи – ДКС3972, КВС 2370, КВС КАШЕМІР, Керберос, ДКС 3969, соняшнику – АЗИМУТ, ЕС АРОМАТІК СУ, ЕС РОЗАЛІЯ, ЕС ІЗІДА, СИ Купава.

На сьогодні, під урожай 2023 року, відповідно до інформації отриманої від суб’єктів господарювання, 10 суб’єктами відведено 1839 га озимих культур, в тому числі озимої пшениці 1609 га, озимого ячменю 155 га, озимого ріпаку 75 га. Це значно менше площ відведених у 2022 році. Проте, слід враховувати, що відведення насінділянок ще не завершене, і до початку проведення польового оцінювання, залежно від господарських та економічних передумов, їх площі можуть значно змінюватись.

Разом з тим, керівникам і спеціалістам агроформувань, що планують виробництво насіння, розглядаючи питання збільшення площ насінділянок озимих культур, необхідно також провести планування посіву та відведення насінницьких ділянок ярих культур.

Планування необхідно здійснювати з врахуванням вимог передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал».

Підбираючи кращі площі під розміщення насінділянок враховують також такі фактори як попередники, родючість ґрунтів, внесення мінеральних і органічних добрив та дотримання агротехніки в попередні періоди, проведений допосівний обробіток ґрунту. Необхідно пам’ятати, що високий врожай і якісне насіння можна отримати лише у випадку забезпечення посіву всім необхідним для нормального росту та розвитку.

Інформуємо до відома.

сайт зроблено в adgrafics