Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

967

19 січня в Україні відзначатимуть свято Водохреща. За давніми повір'ями вважають, що вода у цей день набуває цілющої сили, а якщо в ній скупатися, то хвороби відступлять на увесь рік. Отож, люди традиційно проводять організовані купання. При правильній підготовці до занурення в крижану воду і при відсутності серйозних протипоказань одноразове занурення людина з задовільним станом здоров’я може перенести без особливих труднощів.

Поради, яких варто дотримуватись при підготовці до купання в ополонці.

За 2-3 дні варто розпочати привчати своє тіло до холоду: кілька днів приймати контрастний душ, а потім обливатися холодною водою.

Підготувати зручний одяг, який можна буде як легко зняти, так і швидко одягнути, не встигнувши замерзнути. Так само можете прихопити з собою килимок, на якому будете стояти.

За дві години до пірнання необхідно добре поїсти, так як при зануренні організм почне максимально витрачати енергію для свого обігріву, захоплюючи всі ресурси організму.

Ополонку потрібно вибирати правильно, купатися лише в спеціально обладнаних для цього місцях, де є рятувальні пости, а дно водойми перевірено та очищено від небезпечних предметів.

Перед пірнанням необхідно ретельно розігріти тіло присіданням, махами рук, стрибками – так організм краще перенесе занурення в крижану воду.

Постарайтеся зробити занурення якомога більше плавним. Стрибки у воду не рекомендуються, адже це збільшує втрату температури й може призвести до шоку.

Не затримуйтесь в ополонці довго, тривале перебування у крижаній воді може призвести до переохолодження організму, що матиме серйозні наслідки. Радимо купатися не довше 1-2 хвилин, а якщо ви новачки – 10-20 секунд для першого разу буде достатньо. 

Після купання потрібно зігрітися: розтерти тіло рушником (але не до почервоніння), швидко переодягнутися в сухий одяг, випити гарячого чаю з цукром або трав'яного настою.

Купатися в крижаній воді під впливом алкоголю категорично забороняється!

Неприпустимим є купання дітей без нагляду батьків чи дорослих!

Є такі групи населення, яким лікарі забороняють купатися в ополонці – навіть на Хрещення. Не варто цього робити особам:

  • які мають будь-які хвороби у стадії загострення чи запальні процеси в організмі;
  • людям з хворобами серця і судин;
  • із хронічними захворюваннями сечостатевої, дихальної систем і носоглотки в стані ремісії;
  • з температурою вище 37о за будь-яких обставин;
  • з порушеннями роботи ендокринної системи та хворобами щитовидної залози;
  • епілептикам та людям із судомними захворюваннями;
  • із кон'юнктивітом чи глаукомою;
  • із захворюванням на туберкульоз;
  • із захворюванням на цукровий діабет;
  • а також, вагітним жінкам.

Якщо ви вирішили купатися на Водохреща і підготували до цього свій організм систематичним ранковим загартовуванням, все ж таки, порадьтеся зі своїм лікарем, чи можна Вам це робити за станом вашого здоров’я. 

Будьте здорові!

сайт зроблено в adgrafics