Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

tovar

За січень-жовтень 2022 року сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розглянуто 27 письмових звернень громадян у сфері ціноутворення, які здебільшого стосувалися питань підвищення цін на продовольчі товари, ліки, автомобільний бензин і дизельне паливо.

За результатами їх розгляду заявникам надавались ґрунтовні роз’яснення та консультації, а також вживались інші заходи реагування. Зокрема, за результатом розгляду 3 звернень здійснено перевірки суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі бензинами автомобільними, дизельним паливом та продовольчими товарами.

Водночас, з метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товарів протиепідемічного призначення, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», Головним управлінням Держпродспоживслужби у Хмельницькій області здійснюється щоденний моніторинг цін на такі товари: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), масло вершкове жирністю 72,5 відсотка, бензин марки А-92, бензин марки А-9 5, дизельне пальне, батон, олія соняшникова рафінована. Загалом по області моніторингом охоплено понад 500 об’єктів, до яких належать продовольчі ринки, невеличкі крамниці, торговельні супермаркети та автозаправні станції.

Кожен громадянин при виявленні випадків неправомірного підвищення цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість, може повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Зробити це можна звернувшись до Головного управління усно або письмово: на особистому прийомі, за допомогою засобів телефонного зв’язку за номером (0382) 65-07-34, поштою на адресу вул. Шевченка, 53, м. Хмельницький, 29001, з використанням мережі Інтернет та засобів електронного зв’язку на електронну Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. У зверненні обов'язково зазначте своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, викладіть суть порушеного питання, зауваження, пропозиції заяви чи скарги, прохання чи вимоги. При зверненні, що стосується завищення цін на соціально значущі товари, обов'язково чітко вказуйте найменування таких товарів, за можливості, до звернення додайте документи чи їх копії, що підтверджують порушення (наприклад, чек з найменуванням товару, торгової точки, ціни і дати покупки). Звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати, а для отримання відповіді про розгляд зазначайте актуальну поштову або електронну адресу. Отже, для розгляду звернення по суті потрібно зазначати назву суб’єкта господарювання або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи-підприємця, точну адресу магазину. Лише при дотриманні усіх вищеперелічених вимог буде прийняте рішення про заходи, які необхідно вжити органу державного нагляду (контролю) для відновлення законних прав та інтересів громадян.

Але при цьому слід мати на увазі, що на даний час державне регулювання у формі граничного рівня торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням усіх послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу, встановлене лише на сім позицій з цього переліку, а саме: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), батон, олія соняшникова рафінована (п.4112 Постанови КМУ № 1236 від 9 грудня 2020 року). Ціни на інші продукти харчування, зокрема: моркву, картоплю, цибулю, капусту та інші, на які не запроваджено державне регулювання, відносяться до вільних цін та встановлюється суб'єктом господарювання самостійно із врахуванням попиту та пропозиції на ринку товарів.

сайт зроблено в adgrafics