Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

935

7 листопада у відповідь на клопотання Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» спеціалісти управління фітосанітарної безпеки здійснили виїзд та надали необхідну методичну допомогу під час підготовки до збирання насіннєвих посівів гречки, насіння, з яких планується для подальшої реалізації.

В результаті проведеного заходу оглянуто п’ять ділянок гречки, загальною площею 57 га, сортів: Володар (категорії базове та добазове насіння), Подільська (добазове насіння), Кам’янчанка (добазове та сертифіковане насіння). Кожен з вищезазначених сортів включено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Такі сорти рослин характеризуються підвищеною продуктивністю та якістю зерна з дієтичної точки зору, радіопротекторними та загальнозміцнювальними властивостями для здоров’я людини, що актуально в кризові часи.

936

Незважаючи на негативні погодні фактори, що спостерігалися цього року (посуха у літній період та надлишок вологи на початку осені), та вкрай складну ситуацію із забезпеченням паливно-мастильних матеріалів, насіннєві ділянки гречки мають добрий стан. 

Під час об’їзду полів ми звернули увагу на безліч актуальних проблем стосовно технології посіву, вирощування, збирання, а також приділили увагу етапам підготовки до реалізації зібраного врожаю: належної очистки, калібрування, маркування та сертифікації насіння, згідно вимог чинного законодавства.

Крім того, ми звернули увагу на таку особливість гречки, як явище гетеростилії та надзвичайну важливість дотримання просторової ізоляції, з метою недопущення перезапилення різних сортів та генерацій під час цвітіння, фаза якого у гречки займає дуже значний період вегетації, закінчуючись лише з настанням заморозків. Також помітили значний вплив на зростання запиленості квіток гречки, загальну врожайність даної культури, вивезення на поля бджолиних сімей. 

Додатково повідомляємо, що для попередження гуманітарної кризи в Україні, стабільності ринку та задоволення потреб населення у критичних продовольчих товарах, постановою КМУ від 5 березня 2022 р. № 207, до кінця року в Україні введено заборону на експорт гречки, скасування якої найближчим часом не планується (за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України).

сайт зроблено в adgrafics