Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

fitoftora

Останній місяць літа на Хмельниччині порадував дощами, проте городники стурбовано придивляються до своїх присадибних ділянок, помічаючи ознаки хвороби на помідорах, розвитку якої сприяють прохолодні ночі, теплі дні при підвищеній вологості повітря, дощі, роси та тумани.

Що це за хвороба і як зберегти урожай – запитують у спеціалістів управління фітосанітарної безпеки господарі.

Це фітофтороз томатів. Захворювання не нове, джерелом інфекції якого є уражене збудником насіння, рештки рослин, близько розміщені посадки картоплі. Зниженню запасів хвороботворних мікроорганізмів сприяє дотримання сівозміни: найкращими попередниками томатів є огірки, цибуля, бобові, багаторічні трави, озима пшениця. Повернення культури на те саме місце – не раніше як через три роки. Розміщувати помідори потрібно на добре провітрюваних сонячних ділянках, важливо дотримуватися оптимальних строків висадки розсади – рослини пізніх строків уражаються сильніше. Не загущуйте рослини при посадці, не допускайте контакту листків, стебел з ґрунтом, обрізайте старе, сухе, хворе листя, утримуйте міжряддя в чистому, розпушеному стані. 

Стійкість рослин до хвороби підвищує застосування мінеральних добрив, особливо калійних. Надмірний полив, промочування надземної частини сприяє розвитку захворювання. Проте вирішальну роль в обмеженні розвитку фітофторозу томатів має застосування хімічних засобів. Розпочинати обробку рослин слід профілактично, інтервал та кратність залежать від умов сезону, ступеня розвитку недуги та регламентів застосування препаратів. Засоби захисту рослин слід застосовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з препаратами слід чітко дотримуватися правил безпеки, інструкцій та рекомендацій виробника.

 

сайт зроблено в adgrafics