Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

891

На сьогодні сільгосппідприємства починають збирати і приймати на зберігання зерно нового урожаю. Збереження зерна залежить не тільки від якісних показників, а й від стану приміщень для його зберігання.

Сховища, призначені для зберігання зерна, повинні бути чистими, сухими, захищеними від атмосферних опадів та ґрунтових вод. Для активного вентилювання сховищ застосовують стаціонарні або пересувні вентиляційні установки. Спеціальні склади, в яких розміщують партії насіння для посіву, повинні бути обладнані приладами для контролю температури і відносної вологості повітря та температури і вологості зерна. Сховища обов’язково повинні бути обладнані протипожежним інвентарем. 

Перед закладанням зерна на зберігання необхідно видалити з приміщень сміття. Складські приміщення дезінфікують 20 % розчином свіжогашеного вапна з додаванням хлорованого вапна. Вологу дезінфекцію роблять при температурі навколишнього повітря не нижче 12 °С. Одночасно з дезінфекцією складів обробляють зовнішні стіни, а також прискладську територію на відстані не менше 5 м в одні й ті самі строки. Через три доби після проведення вологої дезінфекції об'єкти, що оброблялись, слід добре провітрити і просушити.

Важливо своєчасно виявити зараженість шкідниками сільськогосподарської продукції для того, щоб вибрати найефективніший метод їх ліквідації. За наявності у приміщеннях комірних шкідників (кліщів, молі, хрущаків, довгоносиків та ін.) проводять дрібнокрапельну обробку інсектицидами, дозволеними «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для знищення гризунів ставлять капкани, пастки, різні принади з отрутою, використовують хімічні препарати, а також замуровують ходи гризунів. 

Щоб запобігти псуванню зерна та зараженню комірними шкідниками, найкраще застосовувати профілактичні методи:

  • використання зерносховищ, які відповідаютьтехнічним і санітарним вимогам для забезпечення надійного збереження в них зерна і зернопродуктів; 
  • підготовка приміщень до приймання зерна;
  • своєчасне збирання врожаю за оптимальної вологості; 
  • запобігання травмуванню і биттю зерна; 
  • очищення від насіння бур’янів та інших домішок; 
  • сортування і просушування зерна; 
  • роздільне розміщення зерна на зберігання за показниками засміченості, вологості, зараженості шкідниками; 
  • систематичний контроль стану зерна, що зберігається

Коли ж профілактичних методів недостатньо, використовують винищувальні заходи: за умови достатньої герметичності складу та відстані до житлових приміщень понад 50 м проводять фумігацію незавантажених зерносховищ; якщо проведення фумігаційних робіт неможливе, застосовують аерозольний спосіб. 

Для захисту від комплексу шкідливих комах та кліщів упродовж тривалого часу зерно при засипанні на зберігання обробляють емульсіями інсектицидів за допомогою обприскувачів. При роботах, пов’язаних із застосуванням пестицидів, слід неухильно дотримуватись санітарних правил і заходів безпеки.

сайт зроблено в adgrafics