Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

887

За інформацією Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин, агроформування Хмельниччини розпочинають комплекс збиральних робіт урожаю 2022 року.

Реалії такі, що збиральна та особливо післязбиральна технологія обробки насіння в ідеальному стані залишає лише кожну п’яту насінину. Решта мають різного роду пошкодження, тріщини чи деформації. Велика кількість операцій під час збирання зернових культур та післязбиральної його обробки створює різного ступеня причини механічного пошкодження зерна.

Травмування – одна з найістотніших причин зниження посівних якостей насіння сільськогосподарських культур безпосередньо в рік їх збирання та зниження продуктивності рослин у наступних поколіннях.

Найбільше насіння травмується комбайном, а потім очисними машинами та найменше в природних умовах. Насіння також може піддаватись тепловим ушкодженням під час сушіння.

Недобір урожаю травмуванням насіння є значним. Природно, що не кожна травма однаково небезпечна. У виробничому відношенні найнебезпечніші мікропошкодження зародка (уколи з пошкодженням насінної оболонки, пошкодження мікроорганізмами), макропошкодження зародка та ендосперму (вибиті частинки, зерно пошкоджене шкідниками, частково чи повністю видалена захисна оболонка), а також поєднання цих пошкоджень, яке може складати 40-65% загального числа травмованих. Ми не бачимо мікротравмування, а його, як мінімум, в 10 разів більше, ніж видимих. Насіння від мікротравм може загинути. Деяка частина мікротравм переходить в макротравми.

Перша, і чи не головна, проблема у тому, що пошкоджене насіння (саме пошкоджене, а не мертве) не виявляється у лабораторії. За результатами лабораторних досліджень воно може бути кондиційним, і реалістичні дані щодо травмування можна отримати лише в польових умовах, розвиток рослин з нього буде різко відрізнятись від здорових насінин. Найбільш вразливим місцем для пошкодження пліснявими грибами, які значно знижують насіннєву цінність зерна, являється зародок. Коли пошкоджений зародок, паросток втрачає орієнтацію, у процесі закручується і не виходить на поверхню, часто в ґрунті передчасно розвиваються первинні листки, що призводить до загибелі паростка; на пошкоджених місцях поселяються та інтенсивно розвиваються колонії грибів, які своїми виділеннями й гіфами руйнують зародок або викликають отруєння насінини та загибель паростка. Якщо насінина і не гине, то паросток буває слабким і протягом вегетації або випадає зі стеблостою, або утворюється рослина з пониженою продуктивністю.

У зв’язку з надмірними опадами від воскової стиглості до обмолоту шкода від травмування зростає більше. Залежно від культури оптимальною вологістю  при збиранні є від 10 до 21%. А засипати  насіння на зберігання потрібно з вологістю не більшою як 15%. Під час обмолоту зерна з підвищеною вологістю виникають різноманітні деформації внутрішніх тканин, у тому числі зародка, що сильно знижують схожість. Підвищення і зниження показника вологості в період збирання збільшує  відсоток травмування. Тому однофазне збирання потрібно розпочинати при наставанні повної стиглості (вологість 16-18%). Водночас при роздільному збиранні слід не допустити передчасного скошування у валки, через те, що це спричиняє отриманню щуплого насіння і недобору врожаю. Своєю чергою запізнє скошування призводить до значних втрат та пониження якості насіння.

Пошкоджене насіння під час зберігання починає інтенсивніше дихати, це приводить до самозігрівання, проростання насіння та його псування.

Залежно від культури стан окремих посівів може потребувати десикації. Це дає можливість на 6-18 днів прискорити рівномірне достигання.

Сучасні механізми не дозволяють повністю усунути пошкодження, як в процесі збирання врожаю, так і в подальшому доведенні до посівних кондицій, але його можна значно зменшити.

Серед заходів, які знижують травмування, можна назвати такі: вирівняний стеблостій у полі, відсутність бур’янів; застосування роздільного збирання, правильний вибір строку збирання залежно від погоди, часу доби, вологості зерна, досконалість конструкції зернозбиральних машин, правильні регулювання молотильного апарата, співвідношення зерна і соломи, режим сушіння насіння; регулювання трієрів під час сортування; вибір швидкості транспортування насіння під час очищення і сортування,  найкоротший термін очищення насіннєвого матеріалу від бур’янів та зелених решток рослин, розмір зерна, маса 1000 насінин, високий показник сортової чистоти, закладання на зберігання виповненого насіння.

Якщо насіння з незначним пошкодженням буде завчасно протруєне, що дозволить уникнути згубної дії мікроорганізмів, то воно може дати нормальний урожай. Тому високоякісне протруювання є обов’язковим заходом у насінництві.

Попри попереджувальні заходи, все ж повністю уникнути травмування насіння не вдається. Можна лише зменшити ступінь його пошкодження. Щоб запобігти зниженню лабораторної та польової схожості, сили росту, інших показників якості насіння, а в кінцевому результаті й врожаю, не слід допускати травмування посівного матеріалу понад 30-40%.

Здійснення протягом збирання і підготовки насіння до сівби внутрішньогосподарського контролю за його якістю дає змогу знизити травмування насіння до 20-25%. Невиконання хоч одного з цих заходів може спричинити збільшення пошкодження насіння. Агроном повинен постійно слідкувати за дотриманням насінницької технології та розробляти цілий комплекс агротехнічних заходів, спрямованих на одержання сходів, стеблостою й урожаю в цілому. Адже насіння – це складні живі системи, посівні та врожайні властивості яких зумовлюються багатьма факторами, і тому воно потребує особливого ставлення з боку агрономічної служби. Від того як зорієнтується агроном, яке насіння покладе у ґрунт, великою мірою залежить його майбутній урожай.

Бо, як відомо, використання для сівби високоякісного посівного матеріалу – найбільш ефективний і економічний фактор зростання врожайності.

Даний матеріал носить лише інформаційний характер та не містить нових правових норм.

ДОВІДКОВИЙ МАТЕРІАЛ

Групи стиглості насіння окремих сільськогосподарських культур:

Соя

Ультра ранньостигла

Вегетаційний період менше 80 днів

Дуже ранньостигла

Вегетаційний період 80 – 99 днів

Ранньостигла 

Вегетаційний період 100 – 109 днів

Середньоранньостигла 

Вегетаційний період 110 – 119 днів

Середньостигла

Вегетаційний період 120 – 139 днів

Пізньостигла

Вегетаційний період 140 - 159днів

Дуже пізньостигла

Вегетаційний період 160 і більше днів

Кукурудза

Дуже рання

ФАО до100, вегетаційний період менше 90 днів

Ранньостигла 

ФАО 100 - 199, вегетаційний період 91 - 105 днів

Середньоранньостигла 

ФАО 200 - 299, вегетаційний період 106 - 120 днів

Середньостигла

ФАО 300 - 399, вегетаційний період 121 - 130 днів

Середньопізньостигла

ФАО 400 - 499, вегетаційний період 131 - 140 днів

Картопля

Рання 

Вегетаційний період 80 – 100 днів

Середньорання

Вегетаційний період 101 – 115 днів

Середньостигла

Вегетаційний період 116 – 125 днів

Середньопізня

Вегетаційний період 126 – 1140 днів

Пізня

Вегетаційний період 141 і більше днів



Тривалість стійкого зберігання 

насіння зернових культур

 у залежності від його вологості і 

температури  (М.М.Кулешов, 1963р.), діб

    t º С  

%       вологість

5 ºС

10 ºС

15 ºС

20 ºС

25 ºС

30 ºС

12

Тривалий термін

14

Тривалий термін

93

32

19

16

Тривалий термін

126

32

14

7

4

18

130

36

10

5

-

-

20

39

13

5

1

-

-

22

24

10

2

-

-

-

26

18

5

-

-

-

-

30

12

-

-

-

-

-

Припустима висота 

штабелю (чи насипу)

при зберіганні сухого насіння

Культура

Період року 

холодний 

теплий

висота штабеля число рядів, мішків)

висота насипу, метри

висота штабеля (число рядів мішків)

висота насипу, метри

Пшениця, ячмінь, овес, жито, гречка

8

2,5

8

2,0

Горох, квасоля

8

2,5

6

2,0

Просо

6

1,5

4

1,0

Соя, ріпак

5

1,0

4

1,0

Кукурудза (зерно)

8

2,5

2

0,6

Багаторічні трави

5

-

4



Сушіння насіння

Нормальна вологість для зберігання насіння, %:

14 – соя, кукурудза;

14,5 – просо;

15 – пшениця, жито, ячмінь, горох, боби, овес, гречка;

16 – люпин.

При вологості насіння до 18%:

Насіння розстелюють  шаром 10-15 см. періодично перелопачують дерев’яною лопатою. Це дає зниження вологості на 1,5 – 2 % за добу.

При вологості насіння вище 19%:

Насіння просушують на сушильних установках для цього призначених:

- напільні сушарки – насіння завантажують рівномірною товщиною до 70 см. Режим сушки – 1,5 – 2 години продування холодним повітрям і 35 - 40 хвилин підігрітим. Повторюють до набуття нормальної вологості.

При 19% вологості:

Температура теплоносія і насіння:

- для насіння пшениці, жита, тритикале, вівса, проса, гречки температура теплоносія має бути не вище 70º С, а в масі насіння - 40 º С

- для насіння гороху, вики, люпину4 відповідно 60 і 35º С

При вологості насіння понад 19%

- температура теплоносія знижується на 10 º, а насіння – на 5 ºС

УВАГА 

Перемішування насіння в процесі сушки не допускається. 

На теплогенераторі має бути встановлений термометр. 

Температура маси насіння контролюється термометрами, розміщеними в чотирьох краях насипу і по центру. 

При використанні сушарок заводського виробництва керуються інструкціями, що їх супроводжують.

Рекомендовані розміри решіт при первинній і вторинній (кінцевій) очистці насіння основних сільськогосподарських культур

Культура, що очищається

Первинна вторинна очистка

Розмір отворів решіт, мм

Б1

Б2

В

Г

Пшениця

П

В

2,2-3,0

3,2-3,6

1,7-2,0

Ø

2,5

2,2-2,4

3,0-3,25

3,5-4,0

Ø

2,5

2,4-2,6

Жито

П

В

2,2-2,6

3,0-3,2

1,7

Ø

2,5

2,0-2,2

2,6-3,0

3,25-4,0

Ø

2,5

2,2-2,4

Ячмінь

П

В

2,4-3,0

3,6-4,0

2,0-2,2

Ø

2,5

2,4-2,6

3,0-3,5

4,0-4,5

Ø

2,5

2,4-2,6

Овес

П

В

2,0-2,4

3,0-3,2

1,5-1,7

Ø

2,5

2,0-2,2

2,6-3,0

3,25-3,75

Ø

2,5

2,2-2,4

Просо

П

В

1,7-2,0

2,0

Ø2,5

1,5

Ø

2,0

1,7

1,7-2,0

2,0-2,2

Ø

2,0

1,7-1,8

Гречка

П

В

Ø

3,0-4,0

Ø

5,5-6,5

Ø

3,0-3,6

Ø

4,0

2,4-2,6

3,0-4,0

Ø

2,5

Ø

3,5

Горох

П

В

Ø

5,0-6,5

Ø

8,0-10,0

Ø

5,0

4,0-4,5

Ø

5,0-6,5

Ø

8,0-10,0

Ø

4,5-5,0

5,0-5,5

Позначення:Б1 – ділильне решето;

Б2– решето для відділення крупних домішок;

В –  підсівне решето;

Г –  сортувальне решето;

Ø – діаметр круглого отвору решета;

  – ширина продовгуватого отвору решета;

П – розміри решіт при первинній очистці;

В – розміри решіт при вторинній (кінцевій) очистці.

Макротравми

Зародок повністю вибитий

Насіння повністю втрачає схожість

Зародок частково вибитий

Насіння не здатне давати нормальні рослини, хоча в лабораторних умовах деяке може проростати

Зародок вибитий частково і ендосперм має макротравми

Насіння не дає сходів

Зародок частково вибитий, а ендосперм має мікротравми

Насіння не дає сходів

Відбита частина ендосперму

Насіння може проростати в лабораторних умовах, але в полі з них утворюються ослаблені рослини.

Відбита частина ендосперму, і зародок має мікротравми

Погіршення проростання і розвитку проростка

Оболонка (у плівчастих культур – квіткова плівка) видалена частково або повністю

Насіння проростає, але вимагає ретельного протруювання для захисту від мікроорганізмів

Мікротравми

Пошкодження насіння мікроорганізмами

Відбувається омертвіння тканини. Рослина дуже швидко гине

Пошкодження насіння шкідниками хлібних запасів з ротовим апаратом сисного типу

Порушення фізіологічної спрямова-ності процесів, що призводить до загибелі зародка;

Мікропошкодження зародка поодинокі або численні (незалежно від глибини тріщин)

Лабораторна схожість насіння не змінюється, але помітно знижується польова схожість

Мікропошкодження ендосперму

Помітного впливу на розвиток рослин не відбувається

Мікропошкодження зародка і ендосперму

Зниження польової схожості насіння

Мікропошкодження оболонки в області зародка і ендосперму

При протруюванні насіння схожість його не знижується

Різні вм’ятини, що виникають від ударів насіння з підвищеною вологістю

Ущільнення тканини під оболонкою змінює нормальне функціонування клітин

сайт зроблено в adgrafics