У більшості людей слово «нітрати» – це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але:
- нітрати – це далеко не завжди отрута;
- вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.
Нітрати– це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.
На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Симптоми гострого отруєння нітратами:
- виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
- різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
- головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації рухів;
- зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води та овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
В організмі людини виникає цілий ряд порушень:
- підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше ніж 2%, а це спричинить кисневе голодування органів та тканин;
- можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;
- дистрофічні зміни в серцевому м’язі;
- захворювання і порушення функції нирок;
- порушення зі сторони нервової та серцево-судинної систем;
- нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.
- особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Крім того, токсична дія нітратів може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.
Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:
- Купуючи овочі, необхідно поцікавитися в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність.
- Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках.
- Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб. дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.