Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

У більшості людей слово «нітрати» – це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але: 

  1. нітрати – це далеко не завжди отрута;
  2. вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.

Нітрати– це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів. 

На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Симптоми гострого отруєння нітратами:

  • виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
  • різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
  • головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
  • задишка;
  • порушення координації рухів;
  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води та овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

В організмі людини виникає цілий ряд порушень:

  • підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше ніж 2%, а це спричинить кисневе голодування органів та тканин;
  • можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;
  • дистрофічні зміни в серцевому м’язі;
  • захворювання і порушення функції нирок;
  • порушення зі сторони нервової та серцево-судинної систем;
  • нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.
  • особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Крім того, токсична дія нітратів може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

  1. Купуючи овочі, необхідно поцікавитися в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність.
  2. Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках.
  3. Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб. дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.
сайт зроблено в adgrafics