Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

904

Однією з ланок забезпечення продовольчої безпеки країни є стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів. Дана стратегія базується на особливостях розмноження і шкідливості шкідників запасів в залежності від умов, способів і режимів зберігання зерна і зернопродукції та поєднує комплекс профілактичних і винищувальних заходів у всіх стадіях заготівлі, транспортування та тривалого зберігання зерна.

В Україні зареєстровано 116 видів комірних шкідників, які пошкоджують зерно і зернову продукцію впродовж зберігання. Щороку через них втрачається до 30 % зібраного зерна, крім того, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості. Найбільш поширеними шкідниками запасів зерна є: кліщі, комірний довгоносик, зернова вогнівка, млинова вогнівка, рисовий довгоносик, зернова міль, південна комірна вогнівка, булавовусий і малий борошняні хрущаки, суринамський борошноїд та інші. Дотепер на території України не виявлено таких небезпечних шкідників запасів зерна та зернопродуктів, як капровий жук, китайський зерноїд, чотириплямистий зерноїд, широкохобітний довгоносик та ін. Вони поширені в країнах Азії, Америки, Африки, Європи, з якими Україна має торгівельні зв'язки, тому існує небезпека їх завезення.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки щороку проводять фітосанітарний моніторинг складських приміщень на виявлення небезпечних шкідників запасу в тому числі і на виявлення капрового жука. Першочергово проводять моніторинг складських приміщень, які розміщенні у пунктах ввезення. Також обстежують приміщення, де зберігається імпортна рослинна продукція всередині країни. Такий моніторинг проводиться як візуально, так і за допомогою харчових принад та феромонних пасток  . Пастки розкладають на підлозі, в теплих кутках складу, в місцях де розсипане зерно, біля бункерів, уздовж стрічки транспортера та інших місцях. Вчасні та якісні обстеження з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками, своєчасно проведені профілактичні заходи можуть попередити застосування винищувальних заходів і вберегти зернопродукцію від заселення й пошкодження шкідниками. Зернопродукти, які зберігаються протягом тривалого часу, потрібно обстежувати регулярно. Обстеженню на наявність шкідників підлягають зерно, тара, стіни, підлога, її шпарини, інші місця сховища. Постійний моніторинг шкідників – обов’язковий захід для забезпечення ефективного контролю, що є основою отримання продукції високої якості.

Важливо знати, що на життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що оптимальний температурний діапазон для розвитку більшості шкідників хлібних запасів перебуває у межах 18–32оС. Тривалі мінусові і мінімальні позитивні температури стримують їх розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів і вони поступово гинуть. В таких умовах можна зберігати зерно і без дезінсекції. При виявленні в зерні або зернопродуктах комірних шкідників, чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності та створюються сприятливі умови для розмноження, необхідно негайно вживати спеціальні винищувальні заходи. Провідну роль у боротьбі зі шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, що своєчасне виявлення шкідників хлібних запасів, визначення ступеня зараження, знання їх біологічних особливостей, шкодочинності та захисних заходів допоможуть Вам зберегти зерно і зернопродукти від пошкодження під час зберігання!

сайт зроблено в adgrafics