Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

870

В літній період спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проводять  моніторинг сільськогосподарських угідь агроформувань за допомогою феромонних пасток, що дає змогу отримати інформацію про наявність відповідних шкідників на певній території, визначати їх чисельність, динаміку розвитку та на підставі одержаних при цьому даних здійснювати відповідні захисні заходи.

Феромонні пастки – це спеціалізовані невеликі місткості різних видів, які використовуються для приваблювання та відлову комах за допомогою відповідного запаху (феромону), кожен з яких характерний тільки для представників відповідного конкретного виду шкідників. Цим методом моніторять появу яблуневої плодожерки, каліфорнійської щитівки, озимої та капустяної совок, стеблового кукурудзяного метелика та інших шкідників на масивах плодових, овочевих та польових культур за спеціально розробленими методиками. Так, приміром, для обліку метеликів плодожерок на кожні 1,5-2 га у північній частині крони дерева на висоті 1,5-2 м розвішують феромонні пастки на відстані не менше 50 м одна від одної.

Основною метою застосування феромонних пасток є виявлення нових вогнищ появи конкретного виду шкідників та встановлення їх меж, дослідження  динаміки льоту шкідників,  зниження чисельності шкідливих організмів за допомогою феромонних пасток для створення «самцевого вакууму» та дезорієнтації самців, тобто порушення феромонного зв'язку між статями шкідника. Феромонні пастки не несуть жодної небезпеки людям чи навколишньому природному середовищу. Ці пастки лише притягують тих комах, чиї феромони використовуються під час заманювання.

Для різних видів комах використовують різні конструкції пасток – все залежить від способу життя шкідника. На даний час використовуються дельтовидні та клейові феромонні пастки. Через встановлений методикою період часу пастки збираються і направляються до фітосанітарної лабораторії для визначення чи підтвердження наявності досліджуваних шкідливих організмів.

сайт зроблено в adgrafics