Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

В цей час на узбіччях доріг, необроблених угіддях, берегах потічків, річок, каналів, пасовищ, покинутих садків, залізничних шляхів, смітників росте зелена з широким листям – небезпечна отруйна рослина Борщівник Сосновського («ведмежа лапа», «помста Сталіна»). Заселяючи нові площі, пригнічує природну рослинність, затіняє, висушує та виснажує ґрунт, чим порушує нормальне функціонування місцевих екосистем.

Крім шкоди для довкілля ця рослина має надзвичайно небезпечний вплив на здоров’я людини. Контакт з його частинами (листя, пагін) викликає подразнення та опік шкіри внаслідок того, що всі вони містять фурокумарин – речовину, яка знижує здатність шкіри захищатися від ультрафіолетового сонячного світла. 

Особливо небезпечний Борщівник Сосновського є для дітей, які можуть зацікавитись рослиною-гігантом, намагатись зірвати собі велетенських квіток, зробити «телескоп» із порожнього стебла, близько фотографуватись. 

Слід пам’ятати: збираючись на прогулянку в ліс, на рибалку, де можуть рости отруйні рослини, одягайтесь в сорочки з довгими рукавами, штани. Будьте обережні.

Якщо виявлені ділянки або поодинокі рослини небезпечної для Вашого здоров’я рослини – прийміть міри для їх знищення.

Для боротьби з отруйною рослиною існують методи: механічний (шляхом удушення або виснаження рослини) та хімічний (використання гербіцидів) знищення. 

Механічний метод боротьби полягає в систематичному підрізанні коренів на глибині 8-12 см та багаторазовому підкошуванні паростків, що відростають. Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені. 

Ефективніший метод боротьби з Борщівником Сосновського – хімічний. Внесення гербіцидів (гліфосадної групи) здійснюється відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів зареєстрованих в Україні. Гербіциди застосовують при висоті рослини 10-20 см навесні або після підкошування.

При застосуванні гербіцидів необхідно дотримуватись вимог Державних санітарних правил ДПС 8.8.12.001-98 затверджених наказом МОЗ України від 03.08.1998, на берегах річок застосування засобів захисту рослин необхідно здійснювати з урахуванням вимог Водного кодексу України.

В області прийнята та діє Програма боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами (в т. ч. борщівник Сосновського) на 2018-2022 роки.

Виконання Програми та проведення фітосанітарних заходів здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, та за рахунок землевласників та землекористувачів, які мають право на відшкодування завданих їм збитків відповідно до чинного законодавства та у порядку і розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, якщо їх майно використовувалося з метою ліквідації небезпечних бур’янів. 

сайт зроблено в adgrafics