Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

828

В даний період, коли інтенсивно проводяться роботи по захисту сільськогосподарських культур від шкодочинних об'єктів, актуальним стає питання правильного приготування робочого розчину хімічних препаратів, від чого значно залежить результат захисних заходів.

Робочий розчин препарату необхідно готувати на спеціально обладнаних пунктах з використанням засобів механізації виробничих процесів. Перед початком робіт треба підготувати обладнання для обприскування: перевірити справність систем оприскувача, провести ретельне промивання баку, магістральних трубопроводів та наконечників для розпилення робочої суміші. Перед застосуванням ємність з препаратом треба ретельно збовтати, оскільки під час зберігання в деяких препаратах можливе розшарування або утворення осаду, які при збовтуванні розчиняються, не впливаючи на ефективність дії препарату. 

Для приготування робочого розчину бак обприскувача потрібно заповнити водою на ⅓ чи ½ частину об'єму резервуара обприскувача, ввімкнути режим змішування і додати необхідну розрахункову (на задану площу) кількість препарату. Через декілька хвилин долити води на ¾ об'єму бака. Потім заповнити бак обприскувача до повного об'єму при увімкненому режимі змішування. 

829

Робочий розчин необхідно використати в день приготування, оскільки при тривалому зберіганні втрачаються властивості препарату. При внесенні пестицидів режим змішування має бути постійно ввімкненим для підтримання робочого розчину в однорідному стані. Досить часто під час проведення захисних заходів з метою економії матеріальних ресурсів та робочого часу виникає потреба провести обробіток проти кількох шкодочинних об'єктів. Для цього готують бакові суміші: в один об'єм води додають два чи більше препарати. Як правило більшість хімічних засобів захисту рослин, за винятком лужних, добре змішуються між собою, не втрачаючи при цьому своїх властивостей. Проте в кожному випадку потрібно проводити тест на сумісність – змішування препаратів в невеликих кількостях. Готовий розчин необхідно використати в день приготування. Попри те, що на ринку досить широко представлені комплексні препарати, бакові суміші не втрачають своєї актуальності, адже вони мають ряд переваг, зокрема дозволяють одночасно контролювати збудників хвороб, шкідників та бур'янів; попереджують резистентність щодо засобів захисту; зменшують пестицидне навантаження на одиницю оброблювальної площі та ступінь механічного пошкодження рослин; запобігають переущільненню ґрунту; скорочення кратності обробок; поєднання заходів із захисту посівів з їх доглядом (одночасне внесення пестицидів, добрив, регуляторів росту).

Необхідно дотримуватися наступного порядку додавання препаратів у бак оприскувача: гранули - порошки - концентрати суспензій - концентрати емульсій - розчинні концентрати - поверхнево активні речовини - добрива.

При використанні бакових сумішей можна компонувати лише ті препарати, що співпадають за рекомендованими строками обробки, враховуючи фази розвитку культури; не можна додавати препарат у ємність без води при приготуванні маточного розчину; не можна змішувати концентрати, лише робочі розчини; додавання наступного компонента слід проводити через маточний розчин після перемішування попереднього; вода для приготування робочих розчинів має бути чистою, м'якою, без домішок, з нейтральною або слабо кислою реакцією, бажано 22-25 °С; не обробляти баковими сумішами рослини, що перебувають у стресовому стані (сильна посуха, прохолодна погода, сильна пошкодженість шкідниками, хворобами); найкраще обробку баковими сумішами проводити у ясні дні при температурі повітря 12-25 °С, у вечірній і ранковий час при швидкості вітру до 5 м/с та вологості понад 60%. Додавання у бакову суміш добрив не завжди дає позитивний результат, зокрема не можна змішувати пестициди на масляній основі з боровмісними мікродобривами; препарати, що мають у своєму складі кальцій, з добривами що містять значну кількість фосфору та сірки.

Усі роботи з препаратами потрібно проводити з дотриманням санітарних норм та правил безпеки, до роботи допускати здорових та спеціально навчених працівників за відповідними нарядами на виконання робіт відповідно до ДCанПіН 8.8.1.2.001-98.

сайт зроблено в adgrafics