Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

818

Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником посівних якостей насіння та означає його здатність до нормального проростання в польових умовах. Вона впливає на формування потрібної густоти рослин, а в послідуючому – врожайності. 

Існує поняття: лабораторна та польова схожість насіння. 

Так, лабораторну схожість визначають в лабораторії, методом пророщування насіння протягом терміну та умов, які визначені для кожної культури державними стандартами. Тут враховується тип субстрату на якому насіння пророщується (пісок або фільтрувальний папір), температура, додаткові умови (світло чи у темряві) тощо. З огляду на ідеальні умови для проростання насіння – показники лабораторної схожості досить високі. Так, за умови, якщо насіння якісно підготовлено, для пшениці це 95 – 98% від загальної кількості насінин. 

Доведено, що насіння, висіяне в польових умовах ніколи не дає подібних результатів, його схожість відносно від лабораторної буде нижчою. 

Важливо розуміти, що умови відкритого ґрунту – не ідеальні параметри, створені в лабораторії. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як вологість та температура ґрунту, глибина загортання насіння, умови посіву, рівень агротехніки, родючість ґрунту, його ураження шкідниками та збудниками хвороб, вплив дії або післядії гербіцидів тощо.

Наприклад, в озимої пшениці польова схожість складає 75 – 80%, ячменю 80 – 85, вівса 85 – 88, кукурудзи 80 – 85, проса 55 – 60, гречки 75 – 85, багаторічних трав 10 – 40. Коливання польової схожості в межах кондиційності насіння становить 5 – 15 %, тобто щорічно втрачається приблизно 30 % схожого насіння. Крім того, статистичні дані свідчать, що зниження польової схожості на 1% викликає в зернових культурах зменшення урожайності на 1,5 – 2 %.

Досліди Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН показали, що підвищення польової схожості тільки агротехнічними заходами не може дати помітного зрушення. Це питання треба вирішувати, постійно поліпшуючи якість насіння, яке висівають. З насіння, яке не дало сходів, тільки 18 – 20 % не зійшло через пошкодження шкідниками та несприятливі екологічні умови. Серед причин, які знижують польову схожість на першому місці стоять механічні пошкодження насіння – це той фактор, усунення якого може значно підвищити рівень польової схожості. Дуже негативний вплив має нерівномірність обробки насіння під час його протруювання, різко знижується схожість після термічного знезаражування. До зниження схожості призводить навіть незначне самозігрівання, вирощування насіння на надмірному азотному фоні, розміщення по гірших попередниках, не дотримання норми висіву та глибини загортання насіння, незакінчений процес післязбирального достигання та багато інших причин, пов’язаних з якістю насіння. 

Має значення також і розмір насіння і його маса 1000 насінин. Насіння з кращими показниками більше забезпечене запасними поживними речовинами та здатне легше переносити несприятливі умови. Тому чим вища якість насіння за посівними показниками, тим вища його польова схожість. 

На основі лабораторних досліджень, враховуючи фактори які впливають на зниження схожості насіння, агроном може досить точно прогнозувати рівень польової схожості та добитися значного її підвищення. Це дає можливість сформувати оптимальну густоту стеблостою та в результаті збільшити виробництво зерна. Саме тому, обов’язково дізнайтеся про схожість насіння перед тим, як його висівати.

сайт зроблено в adgrafics