Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

815

З приходом теплого періоду в агроформуваннях Хмельниччини розпочинається період застосування пестицидів. В цей час особливо актуальним постає питання технічної готовності сільськогосподарської техніки для внесення пестицидів та агрохімікатів. Процеси обслуговування, періодичної наладки, поточного ремонту та заміни комплектуючих обприскувачів не припинятимуться з весни до пізньої осені.

В цілому до роботи обприскувачів пред'являються такі основні вимоги: рівномірність розподілу препарату по всій поверхні, що обробляється; якість дисперсності робочого розчину; відхилення від встановленої норми робочого розчину між окремими розпилювачами не повинно перевищувати 1%; на товарних посівах не допускається внесення засобів захисту при швидкості вітру понад 5 м/с тощо. Відповідно до заводської інструкції при підготовці обприскувача до роботи в першу чергу потрібно провести підтяжку різьбових кріплень, змащування, заміну несправних вузлів, деталей тощо, промити резервуар, штанги, фільтри, розпилювачі до повного видалення бруду та іржі, перевірити роботу вакуумного пристрою та герметичність усієї системи (з'єднання, шланги, сальники, крани). Після цього обприскувач заповнюється чистою водою. Далі слід відрегулювати робочий тиск в системі (2-3 кг/см2), встановити робочу швидкість руху агрегату (6-8 км/год) з урахуванням рельєфу місцевості та технології і якості обробітку ґрунту, підібрати необхідний тип розпилювачів і встановити штангу по висоті, щоб забезпечити перекриття факелів. Вибравши тип розпилювача, швидкість руху агрегата по полю та тиск, визначають норму витрати розчину (л/хв) через один розпилювач, виходячи з прийнятої норми витрати його на 1 га, швидкості руху агрегата по полю, ширини захвату штанги та загальної кількості розпилювачів:

Н = В + Ш х Д/600 х П, де:

Н – витрата робочого розчину через один розпилювач, л/хв;

В – швидкість руху агрегата, км/год (як правило 6-8 км/год);

Ш – ширина захвату штанги, м (зазвичай 18 м);

Д – рекомендована норма витрати робочого розчину, л/га (частіше 200-300 л/га);

П – кратність розпилювачів на штанзі обприскувача.

Згідно із заводською інструкцією до обприскувача підбирають тип розпилювача, який може забезпечити вказану витрату розчину при заданому тиску та швидкості руху агрегата по полю. За допомогою мірного циліндра перевіряють середню витрату розчину всіх розпилювачів. Ті, які відхиляються від встановленої норми більш ніж на 10%, замінюють.

816

Висоту підйому штанги над поверхнею ґрунту треба встановити так, щоб забезпечити перекриття факелів розпилювачів близько 50%, а у щілинних вона повинна складати 10-15 см. Правильність попереднього налагодження перевіряють безпосередньо на полі, що обробляється. Якщо фактична норма витрати робочого розчину відрізняється від заданої норми більш як на 10%, її коригують шляхом регулювання тиску в магістральній системі обприскувача.

В залежності від встановленого регулювання за потреби обприскування може бути високооб'ємним, з нормою витрати робочого розчину 300 л/га і більше; середньооб'ємним – 100-200 л/га; малооб’ємним – 10-50 л/га та ультрамалооб’ємним – менше 10 л /га. Для малооб’ємного та ультрамалооб’ємного обприскування найбільше підходять обертаючі (ротаційні) розпилювачі.

Щоб бути впевненими в надійності, якості і ефективності роботи обприскувачів, впродовж виробничого сезону періодично треба проводити необхідні заходи з догляду та контролю технічного стану обладнання. Ці роботи, як правило, виконують спеціально навчені люди, які знають, що саме слід оглянути та як провести обслуговування і забезпечені відповідними інструментами, витратними матеріалами та досвідом проведення ремонтних робіт. Всі роботи проводяться з неухильним дотриманням правил безпеки.

сайт зроблено в adgrafics