Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

797

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області щорічно проводять моніторинг шкідників, хвороб і бур'янів у загальноприйняті календарно-фенологічні строки на загальній, науково-методичній основі.

Основними завданнями фітосанітарного обстеження є контроль за появою, розвитком і розповсюдженням шкідливих організмів; подання інформації відповідним державним, місцевим органам про результати моніторингу, обсяги та строки проведення захисних заходів; розробка прогнозів розвитку шкідливих організмів, визначення їх шкодочинності.

З початком весни  

спеціалісти проводять контрольні обстеження у місцях зимівлі окремих видів шкідників для уточнення їх стану і внесення поправок у раніше розроблені плани робіт.

У кінці березня перевіряється стан популяції мишоподібних гризунів, зміни у чисельності, плодючість, інтенсивність розмноження, розподіл на полях, виявлення осередків чисельності жилих колоній на 1 га на посівах озимих зернових культур, ріпаку, багаторічних трав і на неорних угіддях. 

З кінця березня до 15 квітня до посіву сільськогосподарських культур спеціалісти визначають стан популяції шкідників-комах цукрових буряків після зимівлі та встановлення динаміки виходу їх з ґрунту, початку та інтенсивності “пішого ходу” довгоносиків на бурячищах. Проводяться пошарові ґрунтові розкопки у вогнищах шкідника, спостереження і візуальний облік. 

798

З третьої декади березня (до розпускання бруньок) проводять контрольні весняні обстеження плодових культур для уточнення запасу шкідливих організмів після перезимівлі, уточнення обсягів робіт по захисту рослин, збір зимуючих стадій шкідників для лабораторного аналізу і наступних фенологічних спостережень. Кожна порода дерев обстежується окремо. Методики обстежень різняться в залежності від груп шкодочинних об'єктів (листогризучих лускокрилих, сисних шкідників, плодожерок, американського білого метелика, яблуневого пильщика, вишневої мухи, кореневого раку, борошнистої роси, парші тощо).

До початку вегетації ягідників визначають щільність зимуючих стадій шкідників (попелиць, листовійок, стеблової, смородинової галиці, златки, склівки) та доцільність проведення винищувальних заходів. Для цього оглядають 10 кущів на площі 10 га у шаховому порядку. Яйця попелиць обліковують на корі основи пагонів або у пазухах бруньок. Брунькового кліща виявляють на чотирьох пагонах – підраховують кількість бруньок, в т. ч. ушкоджених. Кладки яєць листовійок виявляють на основних пагонах.

З початком квітня розпочнуться уточнення стану популяцій шкідників та хвороб зернових колосових, зернобобових культур, кукурудзи, картоплі, овочевих та технічних за методикою осінніх обстежень. Такі дослідження триватимуть до кінця жовтня-листопада включно.

сайт зроблено в adgrafics