Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

795

Для попередження занесення і розповсюдження на свою присадибну ділянку небезпечних карантинних захворювань, а саме, бактеріального опіку плодових культур – необхідно дотримуватися нескладних правил при купівлі та посадці посадкових матеріалів:

  • саджанці плодових і декоративних культур слід купувати в організаціях, які займаються виробництвом і (або) реалізацією посадкового матеріалу, що проходить постійний фітосанітарний контроль;
  • ретельно оглядати зовнішній вигляд посадкового матеріалу, не купувати матеріал невідомого походження;
  • перед посадкою необхідно підготувати ґрунт: розпушити та збагатити компостом; 
  • проводити боротьбу зі шкідниками: сисні комахи є переносниками захворювання;
  • обрізку рослин слід проводити чистими та продезінфікованими інструментами. Після обрізки зріз обробити садовим варом, обрізані частини спалити;
  • систематично обстежувати насадження на своїй присадибній ділянці на виявлення ознак захворювання;

796

Бактеріальний опік плодових – надзвичайно шкодочинна хвороба плодових дерев. Збудник уражує близько 170 видів рослин (плодові: яблуня, груша, айва, слива, абрикос, вишня, персик; декоративні та дикорослі: кизил, глід, піроканта, горобина, китайська айва, спірея тощо). 

Бактеріальний опік викликаний тяжким інфекційним захворюванням. Його викликають мікроорганізми групи ентеробактерій. Першими ознаками захворювання плодового дерева є поступове в'янення, а потім висихання окремих суцвіть чи груп квітів. Поширюється інфекція й на листя, вони починають в'янути, а потім засихають та скручуються. Спочатку листя залишається зеленим, згодом темніє і набуває коричневого кольору, продовжуючи висіти на дереві. Мікроорганізми продовжують наступ на здорові тканини рослини та вражають бруньки, вони також засихають, темніють, але залишаються на місці. Набувають коричневого кольору гілки, листя та плоди, на корі дерев з'являються бурі плями. На засохлій корі зустрічаються краплі молочного кольору, так званий ексудат, а навколо них – червонувато-коричневі підтоки. Уражена інфекцією кора відшаровується, покривається пухирями. Тобто ураженню піддаються всі частини рослини. Це призводить не лише до втрати товарної якості плодів, різкого зниження врожайності, а за сприятливих умов розвитку хвороби – до повної загибелі рослин, особливо саджанців. Найбільш чутливими до хвороби є рослини віком від 3-8 років.

Аби попередити сільгоспвиробників та садівників про тяжкі наслідки, до яких призводить бактеріальний опік дерев, державні фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області вчасно проводять роз’яснювальну роботу з цього приводу.

Яким же чином збудник інфекції потрапляє на здорові рослини? На піку розвитку захворювання, коли кора вже почала покриватися виразками, ексудатні краплі стають розсадником шкідливих бактерій. Вони переносяться вітром, комахами, бджолами, мухами, осами, птахами. Іноді бактерії потрапляють на рослину з краплями дощу. В поодиноких випадках джерелом інфекції може стати інструмент для обрізки. Можливе інфікування й під час щеплення. У здорову рослину ентеробактерії проникають через мікротріщини у корі. Якщо цю рослинну болячку не лікувати, то зиму бактерії проведуть у рослині, а навесні продовжать своє згубне інфікування. 

Захистити плодове дерево від бактеріального опіку допоможе дотримання певних правил: 

  1. Підтримка чистоти на ділянці. Завдяки регулярному прополюванню з території саду будуть видалятися бур'яни, які часто-густо є джерелом інфекції. Збудником інфекції можуть стати дикорослі плодові дерева, тому безхазяйні дерева навколо саду потрібно викорчовувати. 
  2. Використання чистого інвентарю. Інструменти, що застосовувалися в догляді за хворою рослиною, потрібно дезінфікувати з використанням формаліну, карболової кислоти. 
  3. Віддавати перевагу саджанцям, стійким до збудника інфекції. 
  4. Регулярні обробки інсектицидами. Таким чином вдасться позбутися комах – переносників інфекції та мінімізувати можливість зараження. 
  5. Згубне для рослин захворювання потрібно вчасно ідентифікувати. Треба уважно оглядати дерева, звертати увагу на те, чи не в’януть листя та суцвіття, чи немає засохлого листя, що продовжує висіти на дереві. Навіть у випадку, коли листя і плоди починають чорніти, а бруньки темніти, ще не пізно вжити екстрених заходів.
сайт зроблено в adgrafics