Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

764

З наближенням весни подільські садівники розпочинають догляд за багаторічними плодовими насадженнями, починаючи з їх обрізки, як одного з елементів регулювання чисельності шкодочинних організмів.

Красивий і процвітаючий сад – гордість будь-якого господаря, однак, щоб він завжди залишався здоровим, вільним від хвороб і шкідників за ним необхідно постійно стежити та дбати. У комплексі догляду за садовими культурами обрізка дерев має важливе значення поряд з внесенням добрив, поливом, обробітком ґрунту та захистом від шкідників і хвороб. Тільки комплексний підхід, а також багаторічна практика дозволяють досягти основної мети обрізки – регулювання росту, плодоношення та збереження здоров'я і довголіття дерев. Плодові культури обрізають для того, щоб сформувати міцний і здоровий скелет дерев та контролювати їх ріст. Завдяки обрізці збільшується розмір плодів, поліпшується зовнішній їх вигляд, покращується загальний стан дерева, всі плоди та гілки отримують кращий доступ до сонячних променів і повітря, зменшується кількість шкідників і збудників хвороб.

Обрізку плодових насаджень проводять у декілька строків: ранньовесняна обрізка здійснюється до початку сокоруху, коли мине загроза сильних морозів (друга-третя декади лютого). Весняна обрізка проводиться в березні – на початку квітня. В цей період обрізається більша частина культур, починаючи з більш молодих дерев: зерняткові (яблуня, груша) та кісточкові (черешня, вишня, абрикос). Обрізування і формування молодих дерев потрібно закінчувати до початку сокоруху, тому що обрізка в більш пізні терміни послаблює молоді рослини через втрату запасних поживних речовин, які є у гілках. Пізньовесняна обрізка (травень-червень) може проводитись під час і після цвітіння. Дорослі дерева можна обрізати та після початку сокоруху. В пізні терміни бажано обрізати старі дерева – для обмеження розмірів крони та щоб послабити відновлювальні ростові процеси. Літня обрізка плодових дерев проводиться на деяких плодових культурах, наприклад, на абрикосі. Це призводить до більш пізнього цвітіння у наступному році, що дозволяє уникнути втрати врожаю під час весняних заморозків. Осіння обрізка плодових дерев і кущів проводиться, як правило, з санітарною метою.

Залежно від віку плодового дерева виділяють різні види обрізки, але на практиці комбінують декілька видів одночасно.

  1. Формуюча обрізка проводиться в перші роки життя дерева. Метою такої обрізки є створення міцного скелета, рівномірне розміщення скелетних гілок, створення доступу сонячного світла у всі частини дерева і, як результат, раннє плодоношення.
  2. Регулююча обрізка допомагає дотримуватися балансу між щорічним плодоношенням, ростом та оновленням плодових утворень і обростаючих гілочок.
  3. Омолоджуюча обрізка проводиться у старих дерев, які втрачають здатність до активного росту.
  4. Відновлювальна обрізка – це обрізка для відновлення крони, здатності до плодоношення після підмерзання дерева та механічного пошкодження крони.
  5. Санітарна обрізка – це вирізка сухих, всихаючих, зламаних, заражених гілок або їх частин.
  6. Детальна обрізка – це укорочення і проріджування плодової крони дерева. Вкорочення гілок – видалення частини пагона, верхньої кінцевої частини гілки. Підсилює живлення та постачання водою бруньок, що залишилися, стимулює їх ріст і утворення нових пагонів, і таким чином впливає на зменшення обсягу крони та збільшує розгалуженість.

В якості робочих інструментів при обрізанні дерев застосовують пилки, секатори, садові ножиці. Обрізку проводять чистим, продезінфікованим інструментом, щоб не занести в рани спори грибків, віруси, бактерії. 

Зріз проводять методом «на кільце», не залишаючи на дереві пенька (така рана довго не затягується, а пеньок поступово висохне і погіршить зовнішній вигляд дерева). У відмираючі тканини пенька потрапляють патогенні мікроорганізми, вони можуть стати причиною загибелі рослини. При спилюванні великих гілок спочатку виконують надпил знизу, потім випилюють її зверху. Завдяки цьому на місці спилювання залишиться рівна рана. В іншому випадку під час обрізання може статися заривання кори. Такі рани довго заживають, а відкрита деревина може бути заражена комахами або хворобами. 

Не слід надмірно жаліти пагони при обрізанні. Недостатнє видалення гілок не принесе необхідного ефекту. Сильна обрізка також небажана. Надмірне обрізання призведе до бурхливого росту заміщуючих пагонів, на місці одного видаленого можуть вирости два-три бічних і замість бажаного збільшення освітленості та провітрюваності крона буде загущена ще сильніше.

сайт зроблено в adgrafics