Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проведено планову перевірку характеристик електричного та електронного обладнання, у тому числі низьковольтного, та позапланову перевірку стану виконання суб’єктом господарювання рішень про вжиття (обмежувальних) корегувальних заходів. Розпочато проведення 2 позапланових перевірок з метрологічного нагляду щодо додержання вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Проводиться поточна робота над 7 плановими та 5 позаплановими заходами відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 2 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку шляхом усунення формальної невідповідності.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку скасовано 2 Рішення.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» суб’єктам господарювання надається консультаційна підтримка з питань здійснення ринкового та метрологічного нагляду.

При проведенні позапланової перевірки стану виконання суб’єктом господарювання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів встановлено, що рішення щодо усунення формальної невідповідності та приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами не виконано.

Відповідно до ст. 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» за невиконання вимог рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів до суб’єкта господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу на суму 238,0 тис. грн.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 8 письмових звернень громадян. Крім того, на особистому прийомі та в телефонному режимі 18 споживачам надані усні консультації з роз’ясненням щодо їх прав та обов’язків відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» та іншого діючого законодавства, здійснена допомога в написанні заяв-претензій на адресу суб’єкта господарювання. 

Проведено 1 планову та 2 позапланові перевірки відповідно до погодження Держпродспоживслужби України згідно письмових звернень споживачів.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

За звітний період спеціалісти управління фітосанітарної безпеки провели вибіркове обстеження зернових запасів сільськогосподарських культур (партії 470 т) на предмет заселення комірними шкідниками та фітосанітарний моніторинг посівів сільськогосподарських рослин на встановлення фітосанітарного стану на площі – 941 га.

За звітний період спеціалістами управління проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпечення засобами захисту рослин в зимовий період 2022 року в агроформуваннях усіх форм власності області. Закуплено 21 т засобів захисту рослин;
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 123;
  • карантинних сертифікатів – 29;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 240 од;
  • вагонів – 5 од;
  • контейнерів – 22 од;
  • зерна, продуктів переробки зерна та продукції борошномельно-круп’яної промисловості – 123 т;
  • насіння (не для сівби) технічних та олійних культур та плоди технічних і олійних культур загальною вагою до 1000 кг та на кожну наступну тисячу кг – 287 т;
  • насіння зернових, бобових технічних та олійних культур та плоди технічних і олійних культур вагою до 1000 кг та за кожну наступну тисячу кг – 143 т;
  • насіння овочевих і квіткових культур, лікарських та газонних трав – 2 т;
  • свіжих овочів та фруктів – 690 т;
  • зрізів квітів – 390 тис. шт.;
  • лісоматеріалів – 731 м3;
  • пиломатеріалів – 187 м3;
  • продуктів харчування – 369 т;
  • інших об’єктів регулювання – 57 т. 

Державними інспекторами проведено 4 планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері захисту та карантину рослин.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота, спрямована на попередження порушень законодавства України у сфері захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО в відкритих системах серед громадян, агровиробників та інших.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалісти управління опрацювали та внесли до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції, 19 потужностей. Всього зареєстровано на території області 19315 потужностей.

Проведено 39 позапланових заходів державного контролю, з них:

  • 26 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 13 заходів у сфері ветеринарної медицини.

При цьому – 19 позапланових заходів на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю).

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 175 тис. голів з Польської Республіки. 

В державному реєстрі потужностей Хмельницької області зареєстровано 32 потужності по виробництву кормів для тварин та видано 2 експлуатаційні дозволи відповідно до Постанови КМУ від 18.08.2021 № 884.

З початку року через програму ЄДРВД видано 4379 документів з них:

  • ветеринарне свідоцтво форми № 1 по Україні – 1299 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми № 2 по Україні – 516 шт.;
  • ветеринарна довідка – 2515 шт.;
  • міжнародний сертифікат – 49 шт.

Розпочато перевірки на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 01.10.2020 № 40286/1/1-20 щодо проведення позапланових заходів державного контролю постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування у закладах загальної середньої освіти. При цьому, за звітний період державними інспекторами перевірено 3 харчоблоки у закладах освіти. 

Опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області. Розглянуто та опрацьовано 3 звернення фізичних осіб щодо безпеки харчових продуктів.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 1486 гол.,
  • сказу – 11160 гол.,
  • класичної чуми свиней – 28540 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 42590 гол.

Досліджено на туберкульоз – 12626 гол.

За поточний рік з метою профілактики:

  • африканської чуми свиней проведено – 1657 бесід, роздано 311 інформаційних матеріалів, розклеєно 298 листівок.
  • високопатогеного грипу птиці проведено – 2 засідання ДНПК при місцевих органах влади, 2 теоретичні та 1 практичне навчання з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 6967 бесід з населенням, 4 зустрічі з територіальними громадами, роздано 2845 інформаційних матеріали. Опубліковано 3 матеріали в засобах масової інформації. Сформовано 119 груп спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 420 населених пунктів, 10229 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також проведено 85 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 19 птахогосподарських потужностях утримується 4368 тис. гол. птиці, проведено 8 перевірок.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 471 одиницю автотранспорту, до адміністративної відповідальності притягнуто 40 порушників. 

Проведено навчання з реагування на спалах африканської чуми свиней.

Епізоотичний стан на території області є благополучним та контрольованим.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд звернень громадян, розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, розгляд генеральних планів.

Проведено 4 планові, 20 позапланових перевірок та взято участь у 2 комісійних обстеженнях. Виявлено 16 порушень вимог санітарного законодавства. Направлено 5 приписів керівникам та балансоутримувачам. За виявлені порушення на відповідальних осіб складено 32 протоколи. 

Обстежено 6 закладів дитячої освіти, 2 заклади загальної середньої освіти. Порушення вимог санітарного законодавства виявлено на 8 об’єктах.

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р. «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т. в. о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. планово, позапланово та комісійно обстежено 2 об’єкти централізованого водопостачання та 14 колодязів громадського користування. На 7 об’єктах виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Балансоутримувачам направлена інформація про усунення виявлених недоліків.

Спільно з правоохоронними органами проводились моніторингові обстеження із дотримання протиепідемічних заходів з недопущення та запобігання коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 987 об’єктів. Узагальнені матеріали, з виявленими порушеннями у вигляді довідок, направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування. 

За виявлені порушення на відповідальних осіб складено 34 протоколи та накладено 34 штрафні санкції на суму 5780 грн.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та інших нормативно-правових документів. 

Проведено: 

  • 2 лекції для працівників: супермаркету «Наш Край» (місто Нетішин) «Основні вимоги постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236 »; Великоскнитського НВК Ганннопільської сільської ради «Краще профілактика, ніж реанімація». 
  • семінар-заняття з директором та працівниками харчоблоку ЗДО «Сонечко» с. Юрківці на тему: «Основні вимоги санітарного регламенту для закладів дошкільної освіти». 

Підготовлено статтю «Шкідливий вплив нікотину на організм людини» для розміщення на сайтах Городоцької та Сатанівської ОТГ та 2 публікації в пресу: «Паління чи здоров’я – вибирайте самі», «Профілактика захворювання на COVID-19».

Взято участь в 4 засіданнях комісій з ТЕБ і НС.

ВІДДІЛ РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області зареєстровано 50029 одиниць сільськогосподарської техніки.

За звітний період зареєстровано 57 одиниць техніки. Знято з обліку 2 одиниці.

Взято участь в 1 екзаменаційній комісії із прийняття іспиту для отримання посвідчення тракториста-машиніста.

сайт зроблено в adgrafics