Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

735

За даними офіційних Держреєстрів, в Україні протягом 2021 року було вироблено та сертифіковано 120,9 тис. т насіння озимої м'якої та твердої пшениці, що на 14,5 % менше за показник попереднього року (141,4 тис. т).

Найбільше суб’єкти насінництва для реалізації сертифікували сорти:

Богдана – 7,7 тис. т, Подолянка – 4,7 тис. т, РЖТ Реформ – 4,6 тис. т, Мудрість Одеська – 4 тис. т, Катруся Одеська – 2,3 тис. т, Астарта – 2,1 тис. т, Скаген, Юлія, Тобак, Софія Київська – по 1,9 тис. т, Ліга Одеська, Краєвид, Оранта Одеська, Шестопалівка, Кубус – по 1,6 тис. т, Патрас, Артист – по 1,5 тис. т, Зиск – 1,4 тис. т, Етана – 1,2 тис. т.

Озима м’яка пшениця є основною зерновою продовольчою культурою країни та отримання її високих і сталих врожаїв є одним з важливих завдань аграріїв.

Головною біологічною особливістю та перевагою озимої пшениці є те, що її висівають восени, і вона певний термін (30-100 діб) вегетує осінню, а окремими роками й зимою, періодично припиняючи та відновлюючи вегетацію. В цей період рослини пшениці кущаться, фотосинтезують необхідні буферні речовини (цукри, олігоцукри), що забезпечує їм стійкість до низьких температур та інших несприятливих факторів (випирання, випрівання, притерта льодова кірка). Перебуваючи певний час в анабіозі (припинення вегетації), рослини весною, з підвищенням температури до позитивних, починають рости, закладати необхідні органи, тобто вже працюють на врожай. Якщо ярі зернові культури (пшениця, ячмінь, тритикале), які висівають, як правило, на 20-30 днів пізніше дати відновлення весняної вегетації озимої пшениці, формують урожай майже на 100% залежно від весняно-літніх опадів, то озима пшениця половину періоду від відновлення вегетації до повного достигання може розвиватись без значних втрат урожаю тільки на зимових запасах ґрунтової вологи, що в останні роки набуває все більшого значення.

Проте, при перезимівлі для посівів озимої пшениці реальною загрозою може бути пошкодження рослин від можливих значних похолодань. Також, слід мати на увазі, що впродовж зими морозостійкість рослин знижується, особливо після тривалих відлиг і коливань температури. Тому, зниження температури повітря до -10…-12 градусів наприкінці лютого чи на початку березня може викликати значні пошкодження рослин та різною мірою депресивні явища (повільне весняне відростання та регенерація пошкоджень, затримка в розвитку рослин), особливо в ослаблених та генетично слабко морозостійких сортів.

Відповідно, реалізація переваги озимої пшениці щодо забезпечення вологою можлива лише при гарному виживанні рослин у період зимівлі та подальшому формуванні оптимальної густоти стеблостою. При цьому, необхідно зазначити, що рівень морозостійкості рослин залежить не тільки від стану розвитку рослин і погодних та агротехнічних факторів, а й значною мірою визначається генетичним потенціалом сорту. Навіть за найсприятливіших умов для формування морозостійкості, сорт, що генетично є слабо морозостійким, не буде мати такої стійкості до низьких температур як морозостійкий сорт.

За багаторічними дослідженнями із сортів пшениці, що містяться в Державному реєстрі сортів придатних для поширення в Україні, до високо морозостійких відносяться такі: Грація Миронівська, Досконала, Легенда білоцерківська, МІП Валенсія.

Грація Миронівська – сорт Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН. В Реєстрі з 2018 року. Різновидність –еритроспермум. Високопродуктивний та високопосухостійкий сорт, що забезпечує стабільне формування високої маси 1000 зерен. Стійкий до вилягання і осипання, проростання зерна в колосі. Стійкий проти хвороб. Має здатність формувати потужну кореневу систему. Зимостійкість 8-9 балів. Морозостійкість за проморожування висока.

Досконала – сорт Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН.В Реєстрі з 2008 року. Різновидність лютесценс. Середньостиглий, середньорослий сорт, сильної якості. Потенціал урожайності – 100 ц/га. Рекомендується висівати по гірших попередниках та при вимушених пізніх строках сівби. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,8 бала. Критична температура вимерзання – від -17 до -18 градусів, що забезпечує отримання стабільних урожаїв за несприятливих умов перезимівлі.

Легенда Білоцерківська сорт Білоцерківської дослідно-селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук. В Реєстрі з 2017 року. Різновидність лютесценс. Середньопізній, посухостійкий сорт. Середньорослий. Висока стійкість до вилягання. Стійкий до борошнистої роси, бурої іржі, кореневих гнилей і фузаріозу колоса. Високопродуктивний: врожайність сорту – 101 ц/га. Цінний за якістю борошна. Зимостійкість 7,6-8,9 бала. Морозостійкість за проморожування висока.

МІП Валенсія – сорт Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН. В Реєстрі з 2017 року. Стійкий до посухи, хвороб, вилягання і осипання. Вегетація – 274 дні. Урожайність – 96 ц/га. Середньостиглий. За умов ґрунтової та повітряної посух здатний формувати високий урожай. В Реєстрі з 2017 року. Зимостійкість 8,5-9 балів. Морозостійкість за проморожування нижче середня.

Дещо гірші за морозостійкістю, але також заслуговують увагу, сорти озимої пшениці Аналог, Бенефіс, Краєвид, Розкішна, Благодарка одеська та інші.

Найбільш поширені сорти також є стійкими до негативних температур, зокрема:

Богдана – сорт Інституту фізіології рослин і генетики НАН України та Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН. В Реєстрі з 2006 року. Сорт середньо стебловий, інтенсивного типу, середньостиглий. Стійкий до вилягання. Посухостійкий. Середньо стійкий до ураження борошнистою росою та бурою листковою іржею. Стійкий до осипання зерна. Борошномельні та хлібопекарські властивості добрі та відмінні. Морозостійкість висока.

Подолянка – сорт Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН. В Реєстрі з 2003 року. Високоврожайний, середньоранній, посухостійкість висока (7-8 балів), середньо стійкий до вилягання, стійкість до обсипання висока (7-9 балів), середньо стійкий проти ураження борошнистою росою, бурою листковою іржею, кореневими гнилями.Сорт універсального типу. Невибагливий до умов вирощування, має високу екологічну пластичність. Зимостійкість висока (7-8 балів).

Мудрість одеська – сорт Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення. В Реєстрі з 2015 року. Сорт високо інтенсивного типу універсального використання. Середньорослий, середньостиглий. Посухостійкість 7,8-8,8 бала, стійкість до ураження борошнистою росою, бурою іржею, фузаріозом 9 балів. Зимостійкість 7,6-8,8 бала, морозостійкість за проморожування 7 балів.

Катруся одеська – сорт Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення. В Реєстрі з 2016 року. Сорт високо інтенсивного типу універсального використання. Стійкий до вилягання та осипання, середньостиглий. Посухостійкість 7,8-8,8 бала, стійкість до ураження борошнистою росою, бурою іржею, фузаріозом 9 балів. Зимостійкість висока (8,3-8,8 бала).

Астарта – сорт Інституту фізіології рослин і генетики Національної академії наук України. В Реєстрі з 2014 року. Сорт високо інтенсивного типу, відноситься до високоврожайних цінних середньорослих пшениць. Стійкий до вилягання та осипання, середньостиглий. Посухостійкість 7,8-8,8 бала, стійкість до ураження борошнистою росою, бурою іржею, фузаріозом 7-9 балів. Зимостійкість висока (7,8-8,1 бала).

Отже, для зменшення небезпеки впливу негативних зимових факторів рекомендуємо хоча б частину посівних площ засівати зимостійкими та морозостійкими сортами, що зможуть нормально «пережити» зиму і розкрити потенціал урожайності озимої пшениці за умови дотриманні строків посіву та науково обґрунтованих технологій вирощування.

сайт зроблено в adgrafics