Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проведено планову перевірку характеристик електричного та електронного обладнання у тому числі низьковольтного та позапланову перевірку стану виконання суб’єктом господарювання рішень про вжиття (обмежувальних) корегувальних заходів. Розпочато проведення двох позапланових перевірок з метрологічного нагляду щодо додержання вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Проводиться поточна робота над 8 плановими та 6 позаплановими заходами, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 2 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку шляхом усунення формальної невідповідності.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 5 Рішень.

Відповідно статті 17 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» суб’єктам господарювання надається консультаційна підтримка з питань здійснення ринкового та метрологічного  нагляду.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 6 письмових звернень громадян. Крім того, на особистому прийомі та в телефонному режимі 25 споживачам надані усні консультації з роз’ясненням щодо їх прав та обов’язків відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» та іншого діючого законодавства, здійснена допомога в написанні заяв-претензій на адресу суб’єкта господарювання. 

Проведено 3 позапланові перевірки відповідно погодження Держпродспоживслужби України згідно письмових звернень споживачів.

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

За звітний період спеціалістами управління проводився збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2022 року в агроформуваннях усіх форм власності області. Станом на 3.02.2022 р. проведений захист сільськогосподарських посівів від мишоподібних гризунів на площі 3260 га., хімічним методом. Закуплено 92 тони засобів захисту рослин.

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Видано документи дозвільного характеру:

- фітосанітарних сертифікатів – 105;

- карантинних сертифікатів – 24;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

- транспортних засобів – 184 од;

- вагонів –29 од;

- контейнерів – 23 од;

- зерна, продуктів переробки зерна та продукції борошномельно-круп’яної промисловості – 1323 т;

- насіння (не для сівби) технічнихта олійних культур та плоди технічних і олійних культур загальною вагою до 1000 кг. та на кожну наступну тисячу кг. –45 т;

- насіння зернових, бобових технічнихта олійних культур та плоди технічних і олійних культур вагою до 1000 кг та за кожну наступну тисячу кг. - 671 т;

- садівного матеріалу кількістю до 1000 одиниць та за кожну наступну тисячу одиниць- 514 тис.шт;

- зрізів квітів (кількість до 1000 одиниць та за кожну наступну тисячу одиниць) – 882 тис. шт

- свіжих овочів та фруктів – 460 т;

- лісоматеріалів – 779 м3;

- пиломатеріалів - 311 м3;

- пакувальної тари з деревини – 1826 шт;

- виробів з деревини – 22 т.;

- продуктів харчування – 440 т;

- інших об’єктів регулювання – 79 т. 

Державними інспекторами проведений 1 плановий захід державного нагляду (контролю) у сфері захисту рослин та 1 позаплановий захід державного нагляду (контролю) у сфері ГМО, відібрано 4 зразки для лабораторного аналізу.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО в відкритих системах серед громадян, агровиробників та інших.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 31 потужностей. Всього зареєстровано на території області 19296 потужності.

Проведено 26 позапланових заходів державного контролю, з них:

  • 18 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 8 заходів у сфері ветеринарної медицини;

При цьому - 15 позапланових заходів на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю).

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 71500 тис. голів з Чеської Республіки та 55 тис. голів з Польської Республіки. 

Зареєстровано в державному реєстрі потужностей Хмельницької області 31 потужностей по виробництву кормів для тварин та видано 2 експлуатаційних дозволи відповідно Постанови КМУ №884 від 18.08.2021 р.

З початку року через програму ЄДРВД видано 3569 документів з них: 

  • ветеринарне свідоцтво форми №1 по Україні - 1081 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми №2 по Україні - 421 шт.;
  • ветеринарні довідки – 2023 шт.;
  • міжнародних сертифікатів - 44 шт.;

Розпочато перевірки на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 01.10.2020 року № 40286/1/1-20 щодо проведення позапланових заходів державного контролю постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування у закладах загальної середньої освіти. При цьому, за звітний період державними інспекторами перевірено 4 харчоблоків за результатами проведених заходів видано 3 приписи щодо порушень вимог законодавства.

На виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 23.07.2021 року № 24063/0/2-21 до листа Офісу Президента України від 22.07.2021 року № 44-01/2125 про організацію та проведення навчань з питань щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) в закладах освіти, самостійними структурними підрозділами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на підвідомчих територіях протягом звітного тижня організовано і проведено 3 наради-навчання з представниками органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, директорами закладів загальної середньої освіти. Також, надано 124 консультації, роз’яснення щодо дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Крім того, організовано 32 наради-навчання та надано 431 консультацію по дотриманню гігієнічних вимог до харчових продуктів та контролю за реалізацією заборонених харчових продуктів в навчальних закладах.

Разом з тим, здійснено 9 заходів державного контролю за діяльністю постачальників харчових продуктів стосовно дотримання ними вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. За результатами вказаних інспектувань складено 2 приписи та надано терміни на усунення виявлених порушень. 

Опрацьовано 6 запитів щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області. Розглянуто та опрацьовано 1 звернення фізичних осіб, щодо безпеки харчових продуктів.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 1447 гол.,
  • сказу – 7142 гол.,
  • класичної чуми свиней – 24665 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 25696 гол.

Досліджено на:

  • туберкульоз – 11249 гол.

 За поточний рік з метою профілактики:

  • Африканської чуми свиней проведено - 1126 бесід, роздано 266 інформаційних матеріалів, розклеєно 208 листівок.
  • Високопатогеного грипу птиці проведено - 1 засідання ДНПК при місцевих органах влади, 1 теоретичне і 1 практичне навчання з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 5408 бесіди з населенням, 3 зустрічі з територіальними громадами, роздано 2174 інформаційних матеріали. Опубліковано 3 матеріали в засобах масової інформації. Сформовано 113 груп спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 358 населених пунктів, 8817 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також проведено 20 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 19 птахогосподарських потужностях утримується 4236 тис. гол. птиці, проведено 5 перевірок.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 367 одиниць автотранспорту, до адміністративної відповідальності притягнуто 32 порушника. 

Проведено навчання з реагування на спалах африканської чуми свиней.

Епізоотичний стан на території області є благополучним та контрольованим..

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення «Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування в закладах освіти.

Проведено: 

  • одноденний семінар-заняття з директорами, медичним персоналом та працівниками харчоблоків закладів освіти Гуківської ТГ на тему: «Основні вектори реформи харчування та впровадженнясистеми НАССР на харчоблоках закладів освіти Гуківської ТГ». Матеріали направлені на сайт головного управління.
  • лекцію на тему: «Коронавірус знову наступає» для працівників Славутської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1
  • 11 планових, 15 позапланових та 9 комісійних обстежень (виявлено 28 порушень вимог санітарного законодавства);
  • обстеженя 5 закладів дитячої освіти, 7 закладів загальної середньої освіти. На 11 об’єктах виявлено порушення вимог санітарного законодавства. Направлені приписи керівникам та інформаційні листи у відділи освіти. За виявлені порушення та невиконання припису на відповідальних осіб накладено 1 штрафну санкцію на суму 204 грн.

Спільно з правоохоронними органами проводились моніторингові обстеження із дотримання протиепідемічних заходів з недопущення та запобігання коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 947 об’єктів. Узагальнені матеріали, з виявленими порушеннями у вигляді довідок, направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування. 

За виявлені порушення на відповідальних осіб складено 31 протоколів та накладено 33 штрафні санкції на суму 5610 грн.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів. 

Взято участь в 4 засіданнях комісій з ТЕБ і НС.

ВІДДІЛ РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться зареєстровано 49961 одиниць сільськогосподарської техніки.

За звітний період зареєстровано 77 одиниць техніки. Знято з обліку 30 одиниці.

Взято участь в 1 екзаменаційній комісії із прийняття іспиту для отримання посвідчення тракториста-машиніста.

сайт зроблено в adgrafics