Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проведено планову перевірку характеристик дитячих іграшок та позапланову перевірку характеристик продукції за ланцюгом постачання, які не відповідає встановленим вимогам та/або становить серйозний ризик. Також, проведено перевірку стану виконання суб’єктом господарювання рішень про вжиття (обмежувальних) корегувальних заходів.

Проводиться поточна робота над 9 плановими та 5 позаплановими заходами, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 4 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 2 рішення щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог та 2 рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 1 Рішення.

Відповідно статті 17 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» суб’єктам господарювання надається консультаційна підтримка з питань здійснення ринкового та метрологічного нагляду.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 7 письмових звернень громадян. Крім того, на особистому прийомі та в телефонному режимі, 15 споживачам надані усні консультації з роз’ясненням щодо їх прав та обов’язків відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» та іншого діючого законодавства, здійснена допомога в написанні заяв-претензій на адресу суб’єкта господарювання. 

Проведено 1 планову та 5 позапланових перевірок (відповідно до погоджень Держпродспоживслужби України та згідно письмових звернень споживачів).

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

За звітний період спеціалістами управління проводився збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2022 року в агроформуваннях усіх форм власності області. 

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Видано документи дозвільного характеру:

- фітосанітарних сертифікатів – 146;

- карантинних сертифікатів – 45;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

- транспортних засобів – 236 од;

- вагонів –21 од;

- контейнерів – 63 од;

- зерна, продуктів переробки зерна та продукції борошномельно-круп’яної промисловості – 906 т;

- насіння (не для сівби) технічнихта олійних культур та плоди технічних і олійних культур – 412 т;

- насіння зернових, бобових технічнихта олійних культур та плоди технічних і олійних культур - 434 т;

- зрізів квітів (кількість до 1000 одиниць та за кожну наступну тисячу одиниць) – 390 тис. шт

- свіжих овочів та фруктів – 622 т;

- лісоматеріалів – 712 м3;

- пиломатеріалів - 272 м3;

- пакувальної тари з деревини – 5615 шт;

- виробів з деревини – 22 т.;

- продуктів харчування – 1096 т;

- інших об’єктів регулювання – 45 т. 

Постійно проводиться роз’яснювальна робота спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО в відкритих системах серед громадян, агровиробників та інших.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалістами управління опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 30 потужностей. Всього зареєстровано на території області 19265 потужності.

Проведено 48 позапланових заходів державного контролю, з них:

  • 43 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 5 заходів у сфері ветеринарної медицини.

При цьому, здійснено 31 позаплановий захід на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю).

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 108 тис. голів з Чеської Республіки. 

Зареєстровано в державному реєстрі потужностей Хмельницької області 31 потужність з виробництва кормів для тварин та видано 2 експлуатаційних дозволи відповідно Постанови КМУ №884 від 18.08.2021 р.

З початку року через програму ЄДРВД видано 2744 документів з них:

  • ветеринарне свідоцтво форми №1 по Україні - 849 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми №2 по Україні - 346 шт.;
  • ветеринарні довідки – 1519 шт.;
  • міжнародних сертифікатів - 30 шт.;

Розпочато проведення перевірок на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 01.10.2020 року № 40286/1/1-20 «Щодо проведення позапланових заходів державного контролю постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування у закладах загальної середньої освіти». При цьому, за звітний період державними інспекторами перевірено 8 харчоблоків за результатами проведених заходів видано 1 припис щодо порушень вимог законодавства.

На виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 23.07.2021 року № 24063/0/2-21 до листа Офісу Президента України від 22.07.2021 року № 44-01/2125 про організацію та проведення навчань з питань щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) в закладах освіти, самостійними структурними підрозділами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на підвідомчих територіях протягом звітного періоду організовано і проведено 8 нарад-навчань з представниками органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, директорами закладів освіти. Також, надано 51 консультацію, роз’яснення щодо дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Державними інспекторами області спільно з фахівцями Хмельницької філії державного підприємства «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» проведено перевірки 29 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, де здійснюється реалізація сільськогосподарських тварин і птиці та торгівля харчовими продуктами, щодо дотримання вимог законодавства у сферах ідентифікації та реєстрації тварин, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини. За результатами проведених перевірок встановлено, що туші тварин, які надійшли для реалізації на агропродовольчих ринках з супровідними ветеринарними документами, пройшли обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу. Прослідковано відповідність ідентифікаційних номерів на бирках даним паспортів тварин та реєстраційних свідоцтв. 

Опрацьовано 6 запитів щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області. Розглянуто та опрацьовано 3 звернення фізичних осіб, щодо безпеки харчових продуктів.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз.

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 1447 гол.,
  • сказу – 2244 гол.,
  • класичної чуми свиней – 1560 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 14505 гол.

Досліджено на:

- туберкульоз – 435 гол.

 За поточний рік з метою профілактики:

- Африканської чуми свиней - проведено 1012 бесід, роздано 188 інформаційних матеріалів, розклеєно 126 листівок. 

- Високопатогеного грипу птиці - проведено 1 теоретичне і 1 практичне навчання з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 3836 бесід з населенням, 3 зустрічі з територіальними громадами, роздано 1669 інформаційних матеріалів. Опубліковано 2 матеріали в засобах масової інформації. Сформовано 113 груп спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 277 населених пунктів, 2970 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також, проведено 10 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 19 птахогосподарських потужностях утримується 4242 тис. гол. птиці, проведено 3 перевірки.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 257 одиниць автотранспорту, до адміністративної відповідальності притягнуто 20 порушників.

Проведено навчання з реагування на спалах африканської чуми свиней.

Проводиться перевірка справи по документуванню заходів з ліквідації вогнищ сказу за період 2021 року.

Епізоотичний стан на території області є благополучним та контрольованим.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення «Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування в закладах освіти.

Проведено: 

  • семінар-заняття з директорами, медичним персоналом та працівниками харчоблоків закладів освіти Закупненської ТГ на тему: «Організація харчування в закладах освіти. Дотримання протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID 19). Основні питання регламентів для ЗДО та ЗЗСО»;
  • засідання з відповідальними особами відділу освіти Ізяславської міської ради «Організація харчування в організованих закладах освіти та налагодженню системи взаємозв’язку»; 
  • семінар з представниками відділів освіти та кухарами Щиборівської ТГ щодо дотримання вимог Санітарних регламентів для дошкільних закладів та закладів середньої освіти ,дотримання карантинних вимог та щодо Постанови КМУ №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”;
  • заняття з працівниками ДНЗ № 2 м. Кам’янець- Подільського «Дотримання вимог санітарного законодавства при організації роботи харчування дітей відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», «Дотримання норм харчування та погодження меню»;
  • прочитано лекцію для працівників Нетішинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 на тему: «Протиепідемічні заходи у ЗОНЗ на період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби»;
  • 15 планових, 28 позапланових та 2 комісійних обстеження (виявлено 38 порушень вимог санітарного законодавства);
  • обстежено 7 закладів дитячої освіти, 14 закладів загальної середньої освіти. На 18 об’єктах виявлено порушення вимог санітарного законодавства. За виявлені порушення на відповідальних осіб складено 3 протоколи та накладено 3 штрафних санкції на суму 901 грн. Направлені приписи керівникам та інформаційні листи у відділи освіти

Спільно з правоохоронними органами проводились моніторингові обстеження із дотримання протиепідемічних заходів з недопущення та запобігання коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 934 об’єкти. Узагальнені матеріали, з виявленими порушеннями у вигляді довідок, направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування. 

За виявлені порушення на відповідальних осіб складено 33 протоколи та накладено 8 штрафних санкцій на суму 1360 грн.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів. 

Взято участь в 10 засіданнях комісій з ТЕБ і НС при:

  • Шепетівської міської ради, Городоцької міської ради, при Віньковецькій селищнії раді, Зіньківській сільській раді, Новоушицькій селищній раді, Старокостянтинівській міській раді «Щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19; 
  • Новоушицької селищної раді «Профілактика поліомієліту»;
  • Ізяславськой міської раді, Чемеровецькій селищній раді, Дунаєвецької міської ради «Щодо переведення частини шкіл на дистанційне навчання»

ВІДДІЛ РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться зареєстровано 49957 одиниць сільськогосподарської техніки.

За звітний період зареєстровано 100 одиниць техніки. Знято з обліку 29 одиниці.

Взято участь в 1 екзаменаційній комісії із прийняття іспиту для отримання посвідчення тракториста-машиніста.

сайт зроблено в adgrafics