Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

681

Надзвичайно мінлива зимова погода цього року – різкі перепади температури, опади у вигляді снігу та дощу, нерівномірне залягання снігу на полях, його танення та утворення льодової кірки може стати неприємним сюрпризом для аграріїв.

Дощ чи мокрий сніг сприяє тому, що на полях швидше тане сніговий покрив, і перетворюється на звичайну воду, яка сама по собі ніякої загрози не несе, але якщо за день-два повернулись морози, мінусові температури перетворять воду на лід, який може зашкодити посівам озимини.

Найбільше шкоди спричиняється тим, що шар льоду порушує нормальне протікання дихальних та газообмінних процесів, оскільки погано пропускає кисень та вуглекислоти. Ступінь шкідливості впливу льодової кірки здебільшого визначається її товщиною, часом, протягом якого вона покриває рослини, температурою повітря і ступенем готовності (загартованості) озимих культур до перезимівлі. Логічно, що чим товстіша кірка та чим довше вона існує, тим гірших наслідків варто очікувати.

Для прикладу наведемо деякі цифри: льодова кірка без снігу товщиною 25-30 мм, пролежавши 2-3 тижні, призведе до загибелі близько 30-40% усіх рослин, пролежавши більше ніж місяць, вона знищить фактично кожну другу рослину. Кірка з товщиною від 80 до 100 мм знищить половину рослин за коротких 15 днів. Як бачимо, втрати можуть бути просто катастрофічними.

Повністю знищити льодяну кірку фактично неможливо, тим паче усередині зими, коли подальшу погодну ситуацію передбачити дуже важко. 

Якщо льодова кірка покрила поля є декілька варіантів подальшого розвитку подій.

Перший варіант – поверх неї насипле снігу, і це дещо зменшить згубність її впливу.

Другий варіант, напевно оптимальний, – морози відступлять і кірка розтанувши самостійно зникне. 

Третій варіант – морози навпаки підсиляться, а сніг не випаде. Тут уже однозначно чекай біди. Адже лід куди гірше стримує морози, аніж сніг, і є велика ймовірність, що рослини просто замерзнуть. 

Вклавши стільки праці та грошей у посіви озимих культур, аграрію буде дуже важко просто спостерігати як льодяна кірка поступово нищить його врожай. 

Способами боротьби можуть стати:

  1. Розкидання по льоду перегною, торфу, чорнозему, попелу, темних видів добрив для стимуляції його танення. Це варто робити лише у кінці зими, коли лід й так почне танути, а ви лише бажаєте прискорити цей процес.
  2. Коткування. Варто застосовувати коли підвішена кірка не встигла стати дуже товстою, і ризик пошкодити рослини мінімальний.
сайт зроблено в adgrafics