20 січня 2022 року відбувся обласний семінар з керівниками структурних підрозділів з питань освіти органів місцевого самоврядування, організований Департаментом освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації.
У заході взяла участь начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександра Титарчук.
Під час семінару висвітлено питання щодо впровадження системи НАССР у закладах освіти та застосування принципу 12 кроків. Учасників проінформовано про:
- створення групи НАССР;
- опис сировини, інгредієнтів, що використовуються в приготуванні страв, опис кінцевого продукту;
- визначення очікуваного способу споживання та його споживачів;
- побудова блок-схеми технологічного процесу;
- підтвердження блок-схеми технологічного процесу;
- аналіз потенційних небезпечних факторів (чинників);
- визначення критичних контрольних точок (ККТ);
- встановлення критичних меж для кожної ККТ;
- процедура системи моніторингу для кожної ККТ;
- план коригувальних дій;
- встановлення процедур верифікації (перевірки);
- ведення облікової документації.
Зазначено, що головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма процесами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. Основою впровадження системи є система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які повинні бути розроблені, задокументовані, повністю впроваджені та підтримуватися належним чином.
Наголошено, що наявність на підприємстві діючої системи управління та контролю за безпечністю харчових продуктів (НАССР) – це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної та безпечної продукції, тобто нашим дітям буде організовано повноцінне, безпечне та якісне харчування.