Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області продовжує інформувати щодо змін стосовно державного регулювання цін на продукти харчування та звертає увагу, що 12 січня 2022 року Уряд прийняв постанову № 1 «Про внесення зміни до пункту 414 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236», якою запровадив граничний рівень торговельної надбавки не вище 10% на деякі продукти харчування.
Так, вищезазначеною постановою на період дії карантину встановлюється граничний рівень торговельної надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на:
- хліб житньо-пшеничний;
- батон;
- крупу гречану;
- цукор-пісок;
- борошно пшеничне вищого ґатунку;
- макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку);
- молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);
- олію соняшникову;
- яйця курячі категорії С1;
- птицю (тушку курячу);
- масло вершкове з жирністю 72,5%.
Гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.
Для упередження порушення цінового законодавства Головне управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області наголошує, що за недотримання державної дисципліни при формуванні і застосуванні цін на вище зазначені товари суб’єкти господарювання будуть притягнуті до адміністративно-господарської відповідальності згідно зі статтею 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» та до адміністративної відповідальності відповідно до статті 165-2 КУпАП.