Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проводилась поточна робота над 6 плановими та 8 позаплановими заходами, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» суб’єктам господарювання надається консультаційна підтримка з питань здійснення ринкового та метрологічного  нагляду.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 8 письмових звернень громадян. Крім того, на особистому прийомі та в телефонному режимі 51 споживачу надані усні консультації з роз’ясненнями щодо їх прав та обов’язків, здійснена допомога в написанні заяв-претензій на адресу суб’єкта господарювання.

Проведено 5 позапланових перевірок відповідно погодження Держпродспоживслужби України згідно письмових звернень споживачів.

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

За звітний період спеціалістами управління проводиться збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2022 року в агроформуваннях усіх форм власності області. 

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

- для формування звіту роботи відділів за IVквартал 2021 року та річного звіту за 2021 рік на виконання наказу № 527 від 13.06.2019 року «Про затвердження єдиної структури звітності з реалізації державної політики у сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти росли та ГМО у відкритих системах».

Видано документи дозвільного характеру:

- фітосанітарних сертифікатів – 129;

- карантинних сертифікатів – 26;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

- транспортних засобів – 147 одиниць;

- вагонів –8 одиниць;

- контейнерів – 83 одиниць;

- зерна, продуктів переробки зерна та продукції борошномельно-круп’яної промисловості –274 тонн;

- насіння (не для сівби) технічнихта олійних культур та плоди технічних і олійних культур – 986 тонн;

- насіння овочевих і квіткових культур, лікарських та газонних трав вагою- понад 1000 кг,. та на кожну наступну тисячу кілограмів - 11 тонн;

- садивного матеріалу кількістю до 1000 одиниць га за кожну наступну тисячу одиниць- 817 шт;

- свіжих овочів та фруктів – 714 тонн;

- лісоматеріалів – 220 м3;

- пиломатеріалів - 120 м3;

- зрізи квітів - 355 тис.шт

- пакувальної тари з деревини – 5079 шт;

- продуктів харчування – 679 тонн;

- інших об’єктів регулювання – 36 тонн. 

 Постійно проводиться роз’яснювальна робота спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО в відкритих системах серед громадян, агровиробників та інших.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалістами управління опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 37 потужностей. Всього зареєстровано на території області 19210 потужності.

Проведено 29 позапланових заходів державного контролю, з них:

  • 17 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 12 заходів у сфері ветеринарної медицини.

При цьому - 10 позапланових заходів здійснено на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю).

Згідно звернення суб’єкта господарювання було видано за результатами позапланового заходу 1 експлуатаційний дозвіл.

Зареєстровано в державному реєстрі потужностей Хмельницької області 27 потужностей по виробництву кормів для тварин та видано 2 експлуатаційних дозволів відповідно Постанови КМУ № 884 від 18.08.2021 р.

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 2024 ветеринарно-санітарних паспортів пасік.

З початку року через програму ЄДРВД видано 1239 документів з них: 

  • ветеринарне свідоцтво форми №1 по Україні - 327 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми №2 по Україні - 192 шт.;
  • ветеринарні довідки – 713 шт.;
  • міжнародних сертифікатів - 7 шт.;

Розпочато перевірки з виконання доручення Прем’єр-міністра України від 01.10.2020 року № 40286/1/1-20 щодо проведення позапланових заходів державного контролю постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування у закладах загальної середньої освіти. При цьому, державними інспекторами перевірено 2 харчоблоки за результатами проведених заходів видано 1 припис щодо порушень вимог законодавства.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області для закладів освіти проведено 3 семінар-наради щодо впровадження системи НАССР та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів та контролю за реалізацією заборонених харчових продуктів в навчальних закладах. Крім того, надано 35 консультацій щодо дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

На виконання вимог Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» спеціалістами державних лікарень ветеринарної медицини області ідентифіковано 12500 голів великої рогатої худоби, 46515 голів товарних свиней, 5 коней та 472 голови кіз і овець.

Разом з тим, слід зазначити, що офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють заходи із державного контролю на забійних підприємствах, проводиться внесення інформації до Єдиного державного реєстру тварин про вибуття тварин з господарства розведення і утримання, прибуття тварин до підприємства із забою та даних про забій тварин.

Опрацьовано 5 запитів щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин територією Хмельницької області. Розглянуто та опрацьовано 2 звернення фізичних осіб, щодо безпеки харчових продуктів.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 244 гол.,
  • сказу – 778 гол.,
  • класичної чуми свиней – 237 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 1127гол.

Досліджено на - туберкульоз – 206 гол.

За поточний рік з метою профілактики:

- Африканської чуми свиней проведено 850 бесід, роздано 65 інформаційних матеріалів, розклеєно 81 листівку.

- Високопатогеного грипу птиці проведено 480 бесід з населенням, 248 інформаційних матеріалів. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 68 населених пунктів, 301 дворогосподарство. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також проведено 5 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 19 птахогосподарських потужностях утримується 4262,8 тис. гол. птиці, проведено 2 перевірки. 

Наразі на території області працює 21 мобільна поліцейсько-ветеринарна група щодо контролю переміщення тварин та наявність супровідних документів. Проводиться підготовка до проведення навчань з реагування на спалах африканської чуми свиней.

Епізоотичний стан на території області є благополучним та контрольованим.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення «Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування в закладах освіти.

Проведено: 

  • семінар-нараду з освітянами відділу освіти Сатанівської селищної ради на тему: «Організація харчування в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів від 24 березня 2016 року № 234, Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти від 25 вересня 2020 року № 2205»;
  • навчання для працівників ЗДО №9 «Теремок» міста Славута на тему: «Профілактика гострих респіраторних вірусних інфекцій»;
  • обстеження 6 закладів дитячої освіти та закладів загальної середньої освіти (виявлено 2 порушення вимог санітарного законодавства. Підготовлено 1 припис). 

Спільно з правоохоронними органами проводились моніторингові обстеження із дотримання протиепідемічних заходів з недопущення та запобігання коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 940 об’єктів. Узагальнені матеріали, з виявленими порушеннями у вигляді довідок, направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування. 

За виявлені порушення, на відповідальних осіб складено 3 протоколи.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів. 

Взято участь у навчанні представників загальноосвітніх шкіл та дитячих навчальних закладів Волочиської та Війтовецької громад на тему «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти»

ВІДДІЛ РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться 49885 одиниць сільськогосподарської техніки.

За звітний період зареєстровано 66 одиниць техніки. Знято з обліку 28 одиниць.

сайт зроблено в adgrafics